София втора в ЦИЕ по доходност от търговски имоти за 2007 г.

1039
София втора в ЦИЕ по доходност от търговски имоти за 2007 г.

Като добра може да се определи миналата година за пазара на недвижими имоти в Централна и Източна Европа, въпреки наблюдаваната тенденция на забавяне на ръста, в сравнение с предходната година.

Въздействие на тези пазари продължава да оказва не особено благоприятната международна среда, предопределяна от кризата на пазарите на недвижима собственост в най-голямата световна икономика. Тези фактори се очаква да продължат да влияят и през настоящата година, сочи изследване на консултантската компания СВ Richard Ellis.

В България сделките, свързани с недвижими имоти, са се повишили с 35% на годишна база през 2007 г. и са достигнали 878 млн. евро.

Повечето от имотите, в които са насочени инвестициите, са търговски площи и офиси, локализирани в столицата на страната ни. Най-активните играчи, въвлечени във водещите по размер сделки, са Landmark, Miller Developments, Quinlan Private, както и GE Real Estate CEE.

По сектори у нас най-голяма доходност са донесли инвестициите в индустриални имоти в размер на 8%, сочи направеното изследване на консултантската агенция.

Сред изследваните осем столици на държавите от ЦИЕ (Братислава, Букурещ, Будапеща, Москва, Прага, София, Варшава и Загреб), инвестициите в индустриални площи в София са носели същата доходност като тази в Румъния, а по-висока в размер на 9.5% е била регистрирана единствено в Москва.

Руската столица е и единствената такава сред посочените градове, осигуряваща по-висока доходност от инвестициите в търговски и офис площи от родната столица.

С доходност в размер на 7% от инвестициите в търговски площи София отново се нарежда на второ място в региона - след Москва с доходност в размер на 9%.

Минимална е разликата между доходността от офис площи в София и руската столица, като тя възлиза едва на половин процентен пункт и у нас е в размер отново на 7%.
 

СтолицаОфис площиТърговскиИндустриални
Братислава5.6%5.8%6.5%
Букурещ6.1%6.25%8,00%
Будапеща5.75%5.75%6.75%
Москва7.5%9,00%9,00%
Прага5.25%5.5%6.4%
София7,00%7,00%8,00%
Загреб6.7%5.9%7,00%
Варшава5.4%5.7%6.5%

* Данните са на СВ Richard Ellis

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg