Три причини защо петролът (бензинът) ще остане евтин догодина

2805
Три причини защо петролът (бензинът) ще остане евтин догодина

Цената на петрола на международните пазари формира малко над четиридесет процента от стойността в цената на бензина и останалите горива по родните бензиностанции. Останалите проценти се определят от мита, данъци, такси и акцизи.

И докато последните компоненти са сравнително постоянни, то до голяма степен промяната в цената на горивата се предопределя от изменението в цената на петрола на международните пазари.

Какви са очакванията за петрола за следващата година?


Трейдъри и специалисти продължават да спорят какви ще са нивата на петрола през следващите няколко години. И докато това се случва, брентът достигна вчера ново близо седемгодишно дъно, понижавайки се до ключовото ниво от 40 долара за барел.

Така той поевтиня от нива от около 115 долара през юни на 2014 година, до нива от 40.8 долара към днешна дата, което е понижение от близо 65%. За същия период бензинът загуби едва 19.8% от стойността си по родните бензиностанции.

На пазара не липсват както оптимисти, предричащи бързо връщане на петрола към нива от 60 долара, така и песимисти, според които цената на суровината ще е заключена при настоящите си нива от 40 долара догодина, като дори моментно може да се понижи към 30 долара.

Ето три от причините за негативни очаквания относно цената на петрола за следващата година, което ще се преведе в ниски цени на горивата за родните шофьори:

1. Предлагането от Саудитска Арабия

Саудитска Арабия поведе ОПЕК към „ценовата война“ с щатските производители на шистов петрол.

И докато от тази война сериозно страдат някои от най-бедните членки на картела, най-големият производител в рамките на ОПЕК все още успява да е с финалната дума. Това си пролича от решението на страните да не въведат производствени ограничения при последната си среща в края на миналата седмица.

Саудитска Арабия разполага с капацитет да повиши производството си самостоятелно, така че ОПЕК най-вероятно ще продължи да се съобразява с волята на лидера и през следващата година.

Към това трябва да се добави и очакваното повишение на производството от страна на Иран след вдигането на санкциите над страната. Така към предлагането ще се добави сериозно количество през първото и второто тримесечие на следващата година.

2. Търсенето от развиващите се пазари

По отношение на търсенето, специалистите прогнозират период на слабост през следващата година. Той ще се предопредели от слабото представяне на развиващите се икономики, поведени от китайската, както и от повишената ефективност в потреблението на суровината.

3. Развитието на технологиите

Друг фактор, който кара специалистите да прогнозират ниски цени на петрола догодина, е развитието на технологиите.

Радикалните промени, свързани с автономните автомобили и технологичните подобрения при електромобилите (свързани с техния по-голям пробег), ще доведат до повишено търсене на икономични на разход коли. Това се превежда в очаквана по-малка консумация на горива, съответно на петрол.

Разбира се, налице са и известни заплахи пред цената на петрола, в посока на потенциалното й повишение. Най-голямата от тях е свързана с ръст на геополитическото напрежение, което може да върне петрола бързо при нива над 60 долара за барел, смятат пазарни наблюдатели.

Потребителите трябва да имат предвид също така, че чувствителността на производителите на горива към повишение в цената на петрола е много по-голяма, в сравнение със среда на поевтиняващ петрол.

За сравнение можем да посочим, че преди година при по-висока цена на петрола на международните пазари бензинът бе с около 5% по-евтин спрямо настоящите му нива.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg