Вижте кои са най-лошите градове за живеене в света

17859
Вижте кои са най-лошите градове за живеене в света

Дамаск е най-лошият град за живеене в света, разкрива нов доклад на Economist Intelligence Unit (EIU), публикуван вчера.

Проучването разглежда 140 от най-големите градове в света и ги оценява по критерии, разделени в 5 категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

На база на тези показатели, столицата на Сирия заема последното 140-о място. В доклада се отбелязва, че основна роля за последното място на Дамаск играят въоръжените конфликти, разтърсващи страната. Военните сблъсъци се отразяват негативно най-вече на оценката за стабилност на града, но влияят и на някои от останалите показатели, например инфраструктура.

На предпоследно място пък е столицата на Либия – Триполи, която също страда от бушуващите размирици в страната. Най-ниски оценки градът получава в категориите стабилност и култура и околна среда, но останалите резултати също не впечатляват.

Една позиция по-напред е класиран най-големият град в Нигерия – Лагос, който получава и най-ниска оценка за стабилност измежду всички 140 градове в проучването. EIU изтъква, че действията на екстремистки групи като Боко Харам са пречка за стабилизирането на града.

EIU поставя на 137-о място Дака, Бангладеш, където основните проблеми са свързани със здравеопазването и инфраструктурата. Градът получава най-ниската оценка за инфраструктура измежду всички участници в проучването.

Ниска стабилност и постоянно обществено недоволство свалят цялостната оценка на Порт Моресби в Папуа и Нова Гвинея. Оценката за здравеопазване също е една от най-ниските в проучването.

Следващите два града – Алжир и Карачи – споделят една и съща цялостна оценка, но основните им проблеми са от различно естество. Така например най-големият град в Пакистан се представя най-зле в категорията стабилност, докато най-същественият проблем на Алжир е инфраструктурата. Карачи има нелоши показатели по отношение на образованието, където оценката е 66.7 пункта (от 100 възможни).

На 133-о място е класирана столицата на Зимбабве – Хараре, където образованието също получава оценка от 66.7. Градът обаче е с много по-високи показатели от Карачи по отношение на стабилността и културата и околната среда, което му помага да заеме по-челно място в класацията. Трябва да се отбележи и че за последните 5 години Хараре е градът, постигнал най-голям прогрес по отношение на условията за живот измежду всички участници в класирането.

Дуала в Камерун също попада измежду 10-те най-лоши градове за живеене в света поради ниските си оценки за здравеопазване, образование, инфраструктура и култура и околна среда. Високото ниво на стабилност обаче му помага да заеме 132-ро място.

Единственият европейски град, класиран в дъното, е Киев, а причината, очаквано, е продължаващата гражданска война в Украйна. Столицата на източноевропейската страна постига висока оценка в категория образование (75 пункта), но стабилността е оценена едва на 20, което го оставя на 131-о място.

И ако сте любопитни кой град се намира 130 места по-нагоре, то отговорът, според EIU, е Мелбърн. Австралийският мегаполис постига почти перфектния резултат от 97.5 пукта и е оценен с максималното 100 в три категории – здравеопазване, образование и култура и околна среда.В същите три категории перфектни оценки постига и Виена, но цялостната оценка на австрийската столица е с една десета от процента по-ниска. Топ 5 на най-добрите градове за живеене се допълва от канадското трио Ванкувър, Торонто и Калгари.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg