Град Берат, разположен в Южния централен регион на Албания, е известен със своята историческа архитектура и живописна красота.

Част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, това е един от най-важните албански градове по време на Османската епоха.

В онези времена Берат е и основен занаятчийски център, специализиран в дърворезбата. Днес той е един от най-добре запазените османски градове на Балканите.

Това, което прави Берат толкова специален, са неговите традиционни къщи в балкански стил, които са накачулени нагоре по хълма.

На върха пък се намира построеният през 13-и век замък Берат.

Тези къщи, изградени към края на 18-и - началото на 19-и век, обикновено са на два етажа с приземен етаж от камък. Горният им етаж пък е издаден и боядисан в бяло, а покривите са покрити с червени керамични плочи.

Къщите разполагат с големи дървени прозорци, които, поради стръмнината на хълма и близостта на имотите един до друг, изглеждат сякаш подредени един върху друг.

Гледката, която се разкрива от района на Горица, на левия бряг на река Осъм, която тече през града, е спечелила прякора на Берат "градът на хилядата прозореца".