Най-населените градове в света в древността

9238
Най-населените градове в света в древността

© Pixabay.com

Преценката за размера на населението на даден град 2000 години по-късно е трудна работа.

Различните източници дават различни оценки, но британският вестник Daily Telegraph използва книгата „4000 години градски растеж: Историческо преброяване на населението“ на Тертиус Чандлър, публикувана през 1987 г., за да изготви класацията си на най-населените градове в света в древността.

1. Мемфис, Египет

Кога е доминирал?

3100-2250 г. пр. Хр., 1557-1500 г. пр. Хр, 1205-1200 г. пр. Хр.

Йерихон в Палестинските територии е смятан за най-стария трайно населен град в света, като първите заселници са се установили там още 9000 г. пр. Хр. Но с населението си от едва няколко хиляди души, Йерихон едва покрива критериите за град по онова време. Другите претенденти за първия истински мегаполис в света са Урук в Ирак и Суса в Иран.

Но Мемфис с население от 30 000 души още през 3000 г. пр. Хр. също има основателни претенции за титлата. Бившата столица на Древен Египет е най-големият град в света, когато фараоните са издигали пирамиди в заобикалящата го пустиня.

Какво е останало от него?

Посетителите могат да се разходят покрай останките от Големия храм на Птах, най-важната сграда в града. Голяма част от находките, открити от археолозите, са изложени в Музея на Кайро.

2. Ур, Ирак

Кога е доминирал?

2030 – 19991 г. пр. Хр.

Град Ур е древен почти колкото египетските пирамиди. В разцвета си градът близо до устието на реките Тигър и Ефрат е бил населяван от 65 000 души. Той се споменава в Битието като мястото, където е живял Авраам.

Той запада по време на бронзовата ера и е изоставен до 500 г. пр. Хр.

Какво е останало от него?

Останките от 16 кралски гроба са проучени през 20-те и 30-те години на миналия век от сър Ленърд Уули, който открил някои от най-ценните антични съкровища, включително златен кинжал, изкусно изработена златна статуя на овен, заловен в гъсталак, лира, украсена с глава на бик, и златната корона на шумерска царица.

3. Тива, Египет

Кога е доминирал?

1980-1800 г. пр. Хр., 1400-1300 г. пр. Хр., 1184-700 г. пр. Хр.

Останки от Тива, която в разцвета си е имала население от 120 000 души, могат да бъдат открити в днешен Луксор, от другата страна на реката в Долината на кралете.

Той бил плячкосан от асирийците през VII в. пр. Хр., с което започва упадъкът му и по време на римската окупация (30 г. пр. Хр. – 349 г. сл. Хр.) вече е в руини.

11 неща, които дължим на хората от Древността Любопитно пътешествие из творенията на предшествениците ни

Какво е останало от него?

Може да са ви необходими няколко седмици, за да разгледате 63-те разкопани гроба в Некропола на Тива, включително този на Тутанкамон. Сред забележителностите са още храмовете в Карнак и Луксор.

4. Ниневия, Ирак

Кога е доминирал?

668-650 г. пр. Хр.

Около 120 000 души са живели в Ниневия в VII в. пр. Хр. Останките от града се намират в покрайнините на Мосул. Столица на могъщата Асирийска империя, той става жертва на гражданска война и по времето на Херодот (484 – 425 г. пр. Хр.) вече е част от историята.

Какво е останало от него?

При разкопки от XIX век са открити артефакти, които са изложени в музеи по цял свят. Местоположението му е макирано от две могили, заобиколени от масивна древна стена.

Редица монументи и няколко порти на стената бяха възстановени, но други бяха напълно унищожени от ИДИЛ, преди иракските сили да си върнат контрола върху областта през януари 2017 г.

5. Вавилон, Ирак

Кога е доминирал?

612-400 г. пр. Хр.

Най-големият град в света поне два века с население до 200 000 души, Вавилон се намира на 80 км южно от Багдад. Градът продължава да процъфтява по времето на Александър Велики, но бавният му упадък започва малко след смъртта му през 323 г. пр. Хр.

Какво е останало от него?

Висящите градини на Вавилон са едно от седемте чудеса на света. Великолепието им е описано от Херодот, въпреки че той вероятно никога не ги е виждал, но днес от тях е останала само висяща кошница.

Стените на града, издигнати от тухли и кал, са открити през 19-и век заедно с руини от северен дворец. Мястото е възстановено по времето на Саддам Хюсейн. Големи отломки от портата Ищар на града могат да бъдат открити в музея Пергамон в Берлин.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg