Най-невероятните пейзажи със скални стълбове

13002
Най-невероятните пейзажи със скални стълбове

Седемте силни мъже, Русия

Това са седем гигантски каменни колони, разположени на север от планините Урал в област Троицко-Печорск в република Коми. Те са високи между 30 до 42 м, намират се на плато и са създадени в резултат на вятъра и леда. 


Тези скални образувания се считат за едно от Седемте чудеса на Русия и са много популярна атракция в страната. Върховете им са недостъпни дори за опитни скални катерачи.

Национален горски парк Zhangjiajie, Китай

Това е уникален национален горски парк, който се намира в град Жанджайе в северната част на провинция Хунан в Китай.

Най-забележителните географски особености на парка са подобни на стълб формации. Те са резултат на многото години на ерозия. Заради целогодишно влажното време, те са покрити с гъста зеленина. През 1992 г. скалните формации са признати от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Стълбовете на Лена, Русия

Това е естествено скално образувание по поречието на река Лена в далечния източен Сибир. Стълбове са високи между 150 и 300 м и са формирани в продължение на хилядолетия от екстремните температурни промени в района. Националният парк „Стълбовете на Лена“ е включен в списъка на световното наследство но ЮНЕСКО през 2012 г.

Дефилето Исимила, Танзания

Намира се в Танзания, на 20 км от Иринга. Каменните пясъчни колони стоят като неми стражи на една отминала епоха. Стълбовете по дефилето се разпростират на 2 км, като височината на всеки от тях варира между 6 и 9 м.

Дяволският град, Сърбия

Това е скално образувание, разположено в южната част на Сърбия на планината Радан. Под наименованието Дяволски град са събрани 202 екзотични образувания, описани като земни пирамиди или кули.

Те са високи между 2 и 15 м и 4-6 метра широки в основата си. Създадени са от силна ерозия на почвата, която е сцена на интензивни вулканични дейности преди хиляди години.

Повечето от кулите имат своеобразни "капачки" от андезит, които ги предпазват от по-нататъшната ерозия. От 1959 г. Дяволският град е защитена територия от държавата, а през 1995 г. е обявен за основен природен паметник.

Под формациите се намират естествени минерални извори. Дяволският град е номиниран в кампанията за новите седем природни чудеса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg