Най-опасните за шофиране пътища в света

195841
Най-опасните за шофиране пътища в света

Повече от 3400 души умират всеки ден по пътищата на света всяка година, а  десетки милиони хора са ранени или инвалидизирани, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Около половината от жертвите, които умират в резултат на пътнотранспортни произшествия, са "уязвими участници в движението" - пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти.

Въпреки че съществуват закони срещу превишена скорост и шофиране в нетрезво състояние, както и правила за използването на мотоциклетни каски, предпазни колани и ограничители за деца, някои държави наистина не ги налагат.

Без целенасочени действия се очаква пътният трафик да се превърне в седмата водеща причина за смърт до 2030 г.


Рискът от смърт в автомобилна катастрофа все още до голяма степен зависи от това къде живеят хората и как се движат, казва СЗО.

Според проучването има голяма разлика между броя на нещастните случаи в страните с висок доход и тези с ниски и средни доходи, като 90% от смъртните случаи са при последните, въпреки че те държат само 54% от световните автомобили.

Африка има най-високата смъртност на глава от населението.

Вижте кои са страните с най-опасни пътища, на база данни от СЗО.

15. Буркина Фасо

Тук няма официални одити за нови пътни проекти за пътно строителство, както и не съществува политики за насърчаване на ходенето или колоезденето. Не съществуват политики за разделяне на участниците в пътното движение. Всичко това заедно допринася за смъртност от пътни произшествия от 27.7 на 100 000 жители годишно.

14. Гвиана

Шофирането в Гвиана може да бъде много опасно. Смъртността е 27.8 на 100 000 души. По тесните улици може да видите автомобилите, камиони, каруци с коне, мотоциклетистите, добитъка, бездомните кучета, пешеходците, агресивните "минибуси" и спящите животни.

Тук често се срещат агресивни шофьори, които се опитват да преборят трафика, а шофирането през нощта създава допълнителни опасности, тъй като много пътища не са осветени.

13. Мавритания

Общественият транспорт не е безопасен, а условията на пътя в Мавритания са много лоши, особено във вътрешността на страната. Пътуването е трудно и няма пътна помощ. Тежкият климат прави пътната поддръжка и ремонт особено проблематични. Смъртността при автомобилни произшествия е 28 на 100 000 жители.

12. Лесото

Тук има закони против шофиране в нетрезво състояние и за поставяне на колан, но и двата не се спазват стриктно спазвани, според СЗО.

Агресивните и непредсказуеми навици на шофиране в страната водят до чести сблъсъци. Шофирането след залез слънце е опасно поради липсата на улично осветление и добитъка по пътищата. Има средно 28.4 пъти смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия на 100 000 жители.

9 места на планетата, през които не минават самолети При някои от тях ограничението е въведено преди десетилетия

11. Уганда

Уганда няма национална стратегия за безопасност по пътищата и няма цел за намаляване на смъртните случаи. Големият проблем е фактът, че по-голямата част от междуградския транспорт е с малък микробус или голям автобус.

Много водачи на тези превозни средства не са добре обучени. Освен това те често не се поддържат добре и карат с висока скорост. Смъртта, дължаща се на катастрофи, е 28.9 на 100 000.

10. Чад

Законите за безопасността на движението по пътищата не се прилагат в Чад, според СЗО. Освен това инфраструктурата е в лошо състояние и опасна. В столицата само главните пътища са павирани.

През дъждовния сезон много пътища стават непроходими, докато през сухия сезон облаци прах, издигащ се от пътищата, намалява видимостта. Степента на смъртност е 29.7 на 100 000 души.

9. Оман

Смъртността от пътни произшествия тук е 30.4 на 100 000 жители. Пътищата в градовете са в по-голямата си част в добро състояние, но пътуванията между селищата, особено през нощта, може да не са безопасни поради лошо или никакво осветление, скитащ добитък и висока скорост на шофьорите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg