Най-опасните за шофиране пътища в света

192628
Най-опасните за шофиране пътища в света

Повече от 3400 души умират всеки ден по пътищата на света всяка година, а  десетки милиони хора са ранени или инвалидизирани, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Около половината от жертвите, които умират в резултат на пътнотранспортни произшествия, са "уязвими участници в движението" - пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти.

Въпреки че съществуват закони срещу превишена скорост и шофиране в нетрезво състояние, както и правила за използването на мотоциклетни каски, предпазни колани и ограничители за деца, някои държави наистина не ги налагат.

Без целенасочени действия се очаква пътният трафик да се превърне в седмата водеща причина за смърт до 2030 г.

Рискът от смърт в автомобилна катастрофа все още до голяма степен зависи от това къде живеят хората и как се движат, казва СЗО.

Според проучването има голяма разлика между броя на нещастните случаи в страните с висок доход и тези с ниски и средни доходи, като 90% от смъртните случаи са при последните, въпреки че те държат само 54% от световните автомобили.

Африка има най-високата смъртност на глава от населението.

Вижте кои са страните с най-опасни пътища, на база данни от СЗО.

15. Буркина Фасо

Тук няма официални одити за нови пътни проекти за пътно строителство, както и не съществува политики за насърчаване на ходенето или колоезденето. Не съществуват политики за разделяне на участниците в пътното движение. Всичко това заедно допринася за смъртност от пътни произшествия от 27.7 на 100 000 жители годишно.

14. Гвиана

Шофирането в Гвиана може да бъде много опасно. Смъртността е 27.8 на 100 000 души. По тесните улици може да видите автомобилите, камиони, каруци с коне, мотоциклетистите, добитъка, бездомните кучета, пешеходците, агресивните "минибуси" и спящите животни.

Тук често се срещат агресивни шофьори, които се опитват да преборят трафика, а шофирането през нощта създава допълнителни опасности, тъй като много пътища не са осветени.

13. Мавритания

Общественият транспорт не е безопасен, а условията на пътя в Мавритания са много лоши, особено във вътрешността на страната. Пътуването е трудно и няма пътна помощ. Тежкият климат прави пътната поддръжка и ремонт особено проблематични. Смъртността при автомобилни произшествия е 28 на 100 000 жители.

12. Лесото

Тук има закони против шофиране в нетрезво състояние и за поставяне на колан, но и двата не се спазват стриктно спазвани, според СЗО.

Агресивните и непредсказуеми навици на шофиране в страната водят до чести сблъсъци. Шофирането след залез слънце е опасно поради липсата на улично осветление и добитъка по пътищата. Има средно 28.4 пъти смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия на 100 000 жители.

9 места на планетата, през които не минават самолети При някои от тях ограничението е въведено преди десетилетия

11. Уганда

Уганда няма национална стратегия за безопасност по пътищата и няма цел за намаляване на смъртните случаи. Големият проблем е фактът, че по-голямата част от междуградския транспорт е с малък микробус или голям автобус.

Много водачи на тези превозни средства не са добре обучени. Освен това те често не се поддържат добре и карат с висока скорост. Смъртта, дължаща се на катастрофи, е 28.9 на 100 000.

10. Чад

Законите за безопасността на движението по пътищата не се прилагат в Чад, според СЗО. Освен това инфраструктурата е в лошо състояние и опасна. В столицата само главните пътища са павирани.

През дъждовния сезон много пътища стават непроходими, докато през сухия сезон облаци прах, издигащ се от пътищата, намалява видимостта. Степента на смъртност е 29.7 на 100 000 души.

9. Оман

Смъртността от пътни произшествия тук е 30.4 на 100 000 жители. Пътищата в градовете са в по-голямата си част в добро състояние, но пътуванията между селищата, особено през нощта, може да не са безопасни поради лошо или никакво осветление, скитащ добитък и висока скорост на шофьорите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...