Пет странни растения, които приличат на същества от друга планета (снимки)

3771
Пет странни растения, които приличат на същества от друга планета (снимки)

© Pixabay/Instagram

На планетата има близо 422 000 вида растения, според скорошно проучване, проведено от Международния съюз за опазване на природата - една от най-големите екологични организации в света.

Това невероятно биоразнообразие ясно обяснява защо през живота си срещаме толкова много видове растения в различни цветове, форми и размери.

От време на време се натъкваме и на растения, които са толкова странни и необичайни, че определено можем да кажем, че идват от друга планета.


Вижте някои от най-странните растения в света, подбрани от Bright Side:

Hydnora africana

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanna Kannisto (@sanna_kannisto) on

Това растение е ендемично за Южна Африка и расте предимно под земята. Единствената част от него, която става видима, е месестият му цвят. Но ако трябва да опишем основната му характеристика, няма как това да не е ужасната му миризма.

То я използва, за да привлече естествените си опрашители, сред които са и бръмбарите. Когато бръмбарите кацнат на Hydnora africana, те временно попадат в нейните цветове, които действат като клетка. Когато бъдат освободени, те вземат прашеца със себе си, което улеснява размножаването на вида.

Drosera capensis

Този странен месояден вид, официално наречен Drosera, е по-известен като "роса на нос" поради лепкавата слуз, която отделя. Течността помага на това растение да привлече плячката си - предимно мухи, които се превръщат в храна.

Този вид, наречен capensis - ендемичен за Южна Африка, е едно от най-странните и особени месоядни растения, познати на хората поради начина, по който се сгъва в себе си, за да улови насекоми.

Тези шеф-готвачи създават ястия, които никой не смее да изядеС тях те впечатляват последователите си в Instagram

Rafflesia arnoldii

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Krishna Gamawan (@thekriezhna) on

Rafflesia arnoldii се среща във влажните гори на Индонезия, а цветът му може да достигне почти метър в диаметър и да тежи до 11 килограма. Неслучайно това е най-голямото цвете в света.

Но далеч не е най-романтичното: излъчва силна зловонна миризма, за да привлече мухите, които го опрашват. Освен това е паразитно, тоест расте в корените на дърветата, от където получава хранителните си вещества.

Dracaena cinnabari

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flower Lover (@flowers.cactus) on

Това дърво е родом от Сокотра, архипелаг, който официално принадлежи на Йемен. Клоните му се разстилат навън и образуват полусферична корона, нещо като отворен чадър.

Плодовете, които растат на това дърво, са храна за птици. Те пускат червена смола, често наричана драконова кръв, която се използва от древни времена като багрило и естествен лек.

Aristolochia salvadorensis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carlos Magdalena (@magdalena_carlos) on

Aristolochia salvadorensis е храст, който е ендемичен за Бразилия. В основата на ствола му, много близо до земята, расте цвете без венчелистчета и с вътрешен цвят, който е по-ярък от външната му страна.

Освен това има 2 бели петна вътре. Всички тези елементи заедно го правят много популярен поради приликата му с известния злодей Дарт Вейдър от сагата „Междузвездни войни“. Днес това растение е известно като растението Дарт Вейдър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg