София е сред 10-те най-добре представящи се градове в Европа

5869
София е сред 10-те най-добре представящи се градове в Европа

© Pixabay

София попадна в челната десетка на първата класация на най-добре представящите се европейски градове, изготвена от американския институт Milken.

Нашата столица и югозападният район, в който попада, заемат 10-о място в подреждането.

София изпреварва по ръст на заплащането всички разгледани региони в Европа, както в периода 2012-2013 г., така и за петте години от 2008 до 2013 г.


В доклада на института Milken се посочва, че югозападният регион, част от който е българската столица, предлага конкурентни данъчни ставки, което допринася за ниските разходи за правене на бизнес.

Той също така е определен като център за публично финансирани проекти в сферата на развойната дейност.

Като недостиг на региона е отбелязано намаляващото ниво на раждаемостта, което в бъдеще може да се окаже предизвикателство.

В доклада още се отбелязва, че спадът през 2008 г. на преките чуждестранни инвестиции, които са основен икономически двигател, е ограничил ръста на създаването на нови работни места, в сравнение с преди това.

10 причини да посетите Пловдив - според CNNCNN нарича града новата европейска столица на страхотните изживявания

За периода 2011 – 2016 г. югозападният регион изостава, в сравнение с останалите региони в топ 50, по отношение на създаването на нови работни места. Към края на този период обаче се отчита силен ръст от 1.75%.

Регионът е атрактивна дестинация за аутсорсинг, благодарение на достъпа до високоскоростен интернет, конкурентното заплащане и доброто чуждоезиково обучение.

Лондон оглявава класацията, като три от съставните му региони са класирани сред първите десет в Европа. Динамичната икономика на английската столица е създала повече работни места, от който и да било друг голям регион в периода 2011 – 2016 г.

Това се дължи отчасти на статута му на център за финансови услуги, на процъфтяващия център на информационни и комуникационни услуги и на квалифицираната международна работна ръка.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg