Топ 10 на държавите, купуващи най-много злато през 2019 г.

2065
Топ 10 на държавите, купуващи най-много злато през 2019 г.

Световният съвет по златото ежемесечно оповестява данни за промените в златните резерви на държавите по света.

Данните също така показват и топ 100 на най-големите държатели на благородния метал, както и месечните покупки на страните.

Лидерът тук е непроменен спрямо последните 6 години – Русия. Страната купува големи количества злато в последните години, с което цели да диверсифицира резервите си в активи, различни от щатския долар.

Само от началото на 2019 г. Русия е закупила 128.8 тона злато, като последните данни са от септември тази година.

В предходните четири години Русия купуваше по минимум 200 тона злато годишно, с което успя да увеличи резервите си до настоящите 2242 тона.


Това поставя страната на пета позиция след лидерите САЩ и Германия и много близо до Италия и Франция, притежаващи по над 2400 тона.

Малко изненадващо, на втората позиция по покупки от началото на настоящата година се намира Полша.

През юни Полската централна банка е придобила 94.9 т злато, което, заедно с купените в предходните месеци 4.7 т и 0.5 тона, означава, че от началото на годината количеството достига 100 т.

Китай също не остана по-назад, след като добавя 95.8 тона нови резерви през 2019 г., въпреки че много от анализаторите са на мнение, че страната не обявява реалните покупки през последните години.

Какво представлява златният стандарт? Човечеството има дълбока връзка с ценния метал, който го привлича от над 5000 години

Турция и Казахстан също се нареждат сред нетните купувачи, като добавят 49.5 и 27 тона злато за първите девет месеца на 2019 г., докато резервите на Индия растат със 17.7 тона.

Катар и Еквадор купиха 11 и 10.7 тона от скъпоценния метал, като по този начин заемат седмата и осма позиция в подреждането.

Аржентина и Колумбия допълват топ 10 с придобити 7 и 6.1 тона, докато малко под чертата са Обединените арабски емирства с 4.9 тона.

На обратния полюс, т.е. сред продавачите през 2019 г., са Узбекистан и Германия, пласирали 23 и 3 тона злато.

След като в периода от 2013 до 2018 г. България неизменно добавяше по 0.1 тона към златните си резерви, от началото на настоящата година страната ни не е проявявала активност на този пазар.

Легендата за изгубената златна жилаПреди стотици милиони години геоложки процеси водят до депозирането на злато за милиарди долари в планините на Калифорния

Днес златните резерви на България се равняват на 40.5 тона, представляващи 7% от общите ни резерви. Това нарежда страната ни на 49-а позиция, като в последните месеци бяхме изпреварени от Катар.

В топ 10 на най-големите държатели на злато - след САЩ, Германия, Италия, Франция и Русия, се нареждат Китай, Швейцария, Япония, Индия и Холандия. Всички посочени по-горе държави имат по-големи резерви, отколкото Европейската централна банка. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg