Световният атлас за храна представи 100-те най-добри традиционни специалитети на планетата.

Атласът на вкусовете, който съдържа база данни с над 10 000 традиционни ястия и местни продукти, публикува годишен списък с най-добрите ястия в света.

Той е базиран на гласовете на повече от 63 000 души, посочва БГНЕС.

На първо място е неаполитанската пица „Маргарита“ с резултат 4.66, а италианската кухня спечели титлата за най-добра традиционна кухня в света.

Сармата влезе в топ 10 (макар и като турско ястие, което се поръчва най-много в Букурещ), а босненските кебапчета са на 30-о място в списъка със среден резултат от 4.22 .

Списъкът включва още гулаш, мусака, паприкаш, но също и чийзбургер като традиционен американски специалитет.

Ето топ 10 на най-добрите ястия в света:

1. Пица „Маргарита“ (Италия)

2. Адана Кебаб (Турция)

3. Супа рамен (Япония)

4. Ломо Салтадо (телешко по перуански) (Перу)

5. Дюнер кебап (Турция)

6. Такос ал Пастор (Мексико)

7. Студена супа „Шалтибаршчяй” (Литва)

8. Гьоза (японски равиоли с кайма) (Япония)

9. Кочинита Пибил (свинско мариновано в подправки) (Мексико)

10. Сарма (Турция)

Гръцкият Гирос е на 12 място, италианските Ризото Миланезе и лазаня Болонезе са съответно на 13 и 15. Талятелите Болонезе (16) са преди пастата Карбонара (19), а турското кюфте е на 20-то място. Любимите на много американски BBQ ребра са на 21-во. Унгарският гулаш е на 39-то, а японското суши – на 45-то. Чийзбургерът и мусаката са съответно на 56-то и 57-мо място. Веднага след тях е украинският борш. Пържените американски пилета в стил KFC се нареждат на 86-то място.