Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети е един от най-приятните начини за опознаване на различни култури.

Следващите храни и напитки, които са част от списъка с нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, не трябва да пропускате да опитате, когато отново пътувате по света, съветва Euronews.

Пицата на неаполитанските рizzaiuolo

Ако смятате, че пицата е скучна, не сте опитвали тази на рizzaiuolo, или пицарите от Неапол. Те спазват местната традиция за приготвяне на пица, включваща няколко етапа, например въртене на тестото и готвене в пещ на дърва.

ЮНЕСКО признава работата на pizzaiuolo за изкуство. Тези традиции се предават в семейството и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските рizzaiuolo.

Турско кафе

Културата на турското кафе е символ на гостоприемство и приятелство. Печените зърна се смилат на прах. След това се смесват със студена вода и захар (ако гостът харесва сладкото) в меден съд, познат като джезве.

Кафето се приготвя на печка (или понякога в горещ пясък), докато не започне да кипи - това създава гъстата пяна, с която турското кафе е толкова известно.

Напитката, която разруши цяла империяКафето навлиза в Османската империя преди почти 500 години и бързо се превръща в един от символите на Ориента

Белгийската бирена култура

В Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Културното значение на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 г.

Лаваш

Това е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо.

Вино от грузински квеври

Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия и има вековна история. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на виното. Тайните на тази традиция се предават м семейства и общности, тъй като напитката играе много важна роля в грузинските празнични традиции.

Корейско кимчи

Кимчи е туршия, което се приготвя чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле. Това е едно от основните ястия в корейската кухня. Правенето и споделянето му, или Kimjang, е официално призната част от културното наследство на Южна Корея.

В домовете тази храна традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му се споделят в квартала.

Френска гастрономия

Френското гастраномическо изкуство е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната.

Обикновено запазено за специален повод или празник, гастрономическото ястие, или така нареченото гурме, трябва да има определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко четиристепенно меню.

Средиземноморска кухня

Средиземноморската кухня, призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и традиции за приготвяне на храна на всички етапи - от събирането на реколтата до споделянето и консумацията.

Тази местна хранителна култура се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и разбира се, риба и месо. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не трябва да се пропуска, тъй като тяхната роля в опазването и укрепването на традициите е ключова.

CNN нареди българска закуска сред най-екзотичните в светаКогато става въпрос за закуска, има много различни начини да се насладите на първото хранене за деня

Уашоку

Уашоку - традиционната японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито рецепти датират от векове, още преди влиянието от съседните страни да започне да прониква в страната. Тя проповядва използването на природни ресурси и местна, сезонна храна.

Мексиканска кухня

Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна практика, която намира място в списъка на световното културно наследство. Тя е свързана със старите техники за готвене, както и с отглеждането и споделянето на храна.

Основните съставки са царевица, боб, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. След като се съчетае с вековни умения, се превръща в изкуство.