Топ 10 на най-големите икономики в света – преди пандемията и сега

5765
Топ 10 на най-големите икономики в света – преди пандемията и сега

© Pixabay

Пандемията от COVID-19 размести класацията на най-големите икономики в света, след като част от държавите навлязоха в най-големите си рецесии в историята, пише CNBC.

САЩ, Китай, Япония и Германия продължват да са най-големите икономики в света, но класацията претърпя и известни промени, става ясно от анализ на данните от Международния валутен фонд.

CNBC сравнява номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) на държавите, изчислен в долари, като използва прогнозните икономически данни на МВФ.


Номиналният БВП оценява пазарната стойност на всички стоки и услуги, които една икономика е произвела, но не отчита промените в ценовите равнища, нито инфлацията, ето защо се смята, че може да занижи или увеличи размера на реалната икономика.

И все пак, номиналният БВП, деноминиран в обща валута, е добър начин да се сравнят икономиките на отделните държави, както и да се види какъв ефект е оказала пандемията върху тях.

Ето и основните промени, които се наблюдаваха през последните месеци:

Индия се понижи с едно място, за сметка на Великобритания

Индия, която през 2019 г. заемаше петата позиция сред най-големите икономики в света, се понижи до шестото място, след като през 2020 г. беше изпреварена от Великбритания.

Според прогнозните данни от МВФ Индия няма да може да възвърне петото си място поне до 2023 г.

Индийската икономика пострада сериозно след въведения стриктен локдаун в страната, с който се целеше ограничаването на коронавирусната инфекция.

Очакванията са, че икономиката на Индия ще отчете спад от 8% за фискалната година, приключила през март 2021 г.

Част от икономистите смятат, че страната ще отчете ръст от 12.5% на икономиката си през 2022 г., но други предупреждават, че рекордният брой нови случаи в Индия може да окаже сериозно въздействие върху тези прогнози.

През изминалата седмица страната изпревари Бразилия и днес е на второ място, изоставайки единствено от САЩ, по общ брой на положителните случаи за коронавирус от началото на пандемията.

Бразилия изпадна от топ 10

През 2019 г. Бразилия заемаше 9-то място сред най-големите икономики в света, но днес вече е на 12-а позиция. Прогнозните данни на МВФ показват, че южноамериканската държава ще се завърне сред десетте най-големи икономики най-рано през 2026 г.

Бразилия е третата най-силно засегната държава от вируса в световен мащаб. Икономиката на страната отчете спад от 4.1% през 2020 г., но се очаква да нарасне с 3.7% през 2021 г.

Южна Корея влезе в топ 10

Мястото на Бразилия беше заето от Южна Корея. Прогнозните данни сочат, че страната ще остане в топ 10 поне до 2026 г., но именно за тази година са и последните прогнози от страна на МВФ.

Страната беше една от първите, в които се отчетоха случаи на COVID-19 в началото на 2020 г. Властите обаче успяха да задържат броя на заразените на сравнително ниски нива, което доведе до спад на БВП от едва 1%.

Въпреки вируса, производството и износът на страната останаха на високи нива, а потреблението беше подпомогнато най-вече от онлайн пазаруването на населението. Данни на МВФ сочат, че икономиката на Южна Корея може да нарасне с 3.6% през 2021 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg