Топ 20 на държавите, в които е най-добре да се родиш

9191
Топ 20 на държавите, в които е най-добре да се родиш

© Pixabay

България се нарежда на 40-о място в света по социална мобилност, сочи нов доклад на Световния икономически форум.

В подреждането Global Social Mobility Index челната петица е окупирана от скандинавски страни, като на първо място е Дания, следвана от Норвегия, Финландия, Швеция и Исландия.

Класацията, която обхваща общо 82 държави по света, има за цел да демонстрира нагледно доколко отделните страни предоставят възможност на гражданите си за по-добър живот от предходното поколение.


Социалната мобилност, в абсолютно изражение, може да се разбира като способността на детето да изживее по-добър живот от родителите си.

От друга страна, относителната социална мобилност е оценка на въздействието на социално-икономическия произход върху резултатите на индивида в живота му, става ясно от официалния сайт на Световния икономически форум.

Казано с други думи, този индекс изследва влиянието на родното място върху качеството на живот на отделните личности.

Погледнато по този начин, няма нищо чудно, че скандинавските страни заемат челните пет места в доклада, тъй като се славят като най-социалните държави на Земята.

За сметка на това, някои традиционни икономически сили са запратени назад в подреждането. Така нарпример, Германия заема 11-а позиция, Франция е на 12-о място, Великобритания е поставена на 21-о място, а САЩ заема 27-а позиция.

България е подредена на 40-о място от 82 държави, като зад нас остават страни, като Сърбия (41), Румъния (42), Китай (45), Гърция (48), Саудитска Арабия (52), Бразилия (60), Турция (64), Индия (76) и други. На последното 82-о място се нарежда Кот д’Ивоар.

Горната половина на таблицата изобилства от европейски държави, като чак на 14 и 15-о място се появяват представители на Северна Америка и Азия, съответно Канада и Япония.

Русия (39) е една позиция пред България, като сред другите държави, поставени преди нас, попадат Унгария (37), Хърватия (36), Словакия (32), Латвия (31), Литва (26), Естония (23), Чехия (19) и други.

Топ 20 в подреждането Global Social Mobility Index

Източник: reports.weforum.org

Подреждането е изготвено на база оценката на десет основни социални и икономически характеристики на всяка отделна държава.

Според Световния икономически форум здравеопазването и достъпът до образование в България заемат 54-о място в изследването, качеството на образованието е поставено на 42-о място, а по възможности за обучение през целия живот страната ни е поставена на 40-о място. 

По достъп до технологии България заема 37-а позиция, а по възможности за работа сме на 39-а позиция. Условията за работа у нас са поставени на 47-а позиция, но от друга страна, по справедливо разпределение на възнагражденията сме поставени на 24-а позиция, като тук се има предвид не номиналният размер на заплатите, а разпределението им сред работещите, или казано по друг начин – наличието на равенство или неравнество по отношение на справедливия минимален размер на доходите по сектори.

По отношение на социална защита и обхват на институциите, България заема съответно 36-о и 46-о място.

Източник: reports.weforum.org

България с най-висок ръст на разходите за отбрана в НАТОКой колко плаща за отбрана в НАТО?

Данните от Global Social Mobility Index разкриват, че само малка част от държавите по света могат да се похвалят с добри условия, които да повишат социалната мобилност, посочват от Световния икономически форум.

Оказва се, че повечето страни в света изостават в четири сфери – справедливо разпределение на възнагражденията, социална защита, условия за работа и възможности за обучение през целия живот.

Според доклада преходът към по-висока социална мобилност е свръзан с промяна в разбиранията за капитализма, които се основават в полза на заинтересованите страни.

На база средните доходи в разглежданите страни, Световният икономически форум вади извода, че децата, родени в семейства с по-ниски възможности, са изправени пред по-сериозни бариери, за да успеят в живота, спрямо тези, родени в по-заможни домакинства.

По този начин докладът иска да постави акцент върху липсата на равенство, демонстрирайки, че моделът за успех в живота от миналото остава непроменен и в наши дни.

Неравенството се увеличава дори в страни с висок икономически растеж. 

В повечето страни индивидите от определени групи са изпаднали в исторически неравностойно положение и слабата социална мобилност продължава да задълбочава подобни неравенства. От своя страна, тези видове неравенства могат да подкопаят сплотеността на икономиките и обществата, добавят експертите, съставили доклада.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg