В България – много коли и недостъпен бензин

4160
В България – много коли и недостъпен бензин

Цените на бензина са се повишили с 4.4 на сто за последното тримесечие на 2016 г. Това е голям скок, но в различните страни цената на пълния резервоар е различна. Тримесечната класация на Bloomberg сравнява цените на бензина в 61 държави по света, сред които и България.

Подреждането е направено по три критерия – цена на горивото, достъпност и годишни разходи за бензин.

Цената на бензина

Средната цена на литър бензин в България за четвъртото тримесечие на 2016 г. е 1.99 лв. Това нарежда страната ни на 22-а позиция спрямо 24-о място за преди три месеца.

Под 1 лв. продължава да е цената на бензина в осем от 61 държави, попаднали в изследването. Най-евтино продължава да е във Венецуела, следвани от Саудитска Арабия, Иран, Египет, Кувейт, Малайзия, Обединени Арабски Емирства и Нигерия.

Най-скъп бензин се продава в Хонконг и Норвегия, съответно 3.58 и 3.32 лв. за литър, както и в Холандия, където цената е 3.05 лв. за литър. Израел и Дания също ползват гориво с цена от над 3 лв. - 3.01 и 3.00 лв., докато в Италия и Гърция стойността на един литър е 2.95 и 2.91 лв.

Достъпност

На база цената на горивото, както и доходите в съответната страна, от Bloomberg изчисляват дали бензинът е достъпен за гражданите. Оказва се, че страната ни заема 52-а позиция, или иначе казано, бензинът у нас е доста недостъпен, след като след България са наредени едва 9 други държави. Това са ЮАР, Индонезия, Тайланд, Турция, Египет, Нигерия, Филипините, Пакистан и Индия.

Или иначе казано, въпреки че в страната ни вече има над 3 млн. автомобила, голяма част от които са на възраст над 15 – 20 години, горивото за тях продължава да е недостъпно за собствениците им.

Най-достъпно гориво се ползва от шофьорите във Венецуела и САЩ. Изнесените данни сочат, че българинът трябва да похарчи 5.86% от дневния си доход, за да закупи 1 литър бензин. В САЩ това съотношение е 0.43%, а в Русия – 2.33%.

Годишни разходи за гориво

Страната ни продължава да заема 30-а позиция, подобно на тримесечие по-рано, като средният шофьор потребява 78.29 литра гориво годишно. За това той разходва 1.26 на сто от доходите си през годината.

Най-малък разход за гориво спрямо приходите имат шофьорите във Венецуела, Китай, Хонконг, Белгия, Франция и Сингапур, а най-висок – в ЮАР, Мексико и Гърция.

Снимка: Pixabay

Всичко по темата Цената на петрола

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

zdr
# 0
16:01 | 18 January 2017
Политически меки китки и ку*ви знам че ви пари под д-то защото скоро Европа ще забранява масово и ще ви натиска и вас да забранявате колите над 15 или 20 години. Но тук това са 2/3 от автомобилите. Така че е*авайте си майката правете каквото щете ама това тук да не минава, защото за старата ми кола ще ви таковам пи*ката майчина и ще ви избеса.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg