Втори по бедност сме в ЕС

1864
Втори по бедност сме в ЕС

© Pixabay

България и Румъния са страните в ЕС с най-голям дял от населението, изложен на бедност и материални лишения.

Това сочат последните данни на Евростат, според които двете страни са сред четирите в евросъюза с повече от една четвърт от населението, изложено на риск от бедност.

На първо място е Румъния (35.8%), следвана от България (33.6%), Гърция (27.5%) и Испания (27.0%), съобщава БГНЕС.


Най-ниските дялове на хората, изложени на риск от бедност, са регистрирани в Чехия (11.5%), Словакия (13.8%), Словения (14.3%), Нидерландия (15.8%) и Финландия (15.9%).

Един от всеки пет души в ЕС е застрашен от бедност. През 2020 г. 96.5 млн. души в ЕС са били изложени на риск от бедност, което представлява 21.9% от населението.

В доклада са представени няколко констатации от по-подробната статия Statistics Explained за условията на живот в Европа.

Държавата, в която 1/3 от населението са милионериЕдва ли ще има изненадани от факта, че градът-държава Монако е населен предимно с ултра заможни хора
 

През 2020 г. в ЕС е имало 75.3 млн. души, изложени на риск от бедност, 27.6 млн. души са били в тежко материално и социално положение, а 27.1 млн. души са живели в домакинство с ниска интензивност на труда.

Сред 96.5 млн. жители в ЕС, които са били изправени пред риск от бедност, около 5.9 млн. души (1.3% от общото население) са живели в домакинства, изпитващи едновременно и трите условия за бедност (риск от бедност, тежко материално и социално лишение и живеещи в домакинство с много ниска интензивност на труда).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg