А. Рабаджийски: Надявам се 2010-та да е успешна за пазара

1576
А. Рабаджийски: Надявам се 2010-та да е успешна за пазара

„Надявам се, че 2010 година ще е успешна за капиталовия ни пазар. Вече се забелязват положителни тенденции на съживяване на борсовата търговия на Запад, има такива наченки и в България", коментира в специално интервю за Profit.TV Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол.

„Имаме примери от съседни страни, където капиталовите пазари, след шока от финансовата криза и реализираните резки спадове, отчитат през миналата година ръстове на техните индекси от 70, 80, 90%", посочи още той. Разбира се, българският капиталов пазар не може да се похвали с подобни резултати, като знаем, че SOFIX нарасна през 2009 г. само с 20-ина процента.

Ангел Рабаджийски е оптимист и се надява, че и през тази година ще продължи тенденцията на възходящо движение и в края на годината ще можем да се поздравим с положителна тенденция на нашия пазар.

Според експерта причините за изоставането на основния ни индекс, спрямо други регионални, са много. „България бе сметната за значително рисков регион за инвестиции и това доведе до голям отлив на капитали от чуждестранни инвеститори", коментира Ангел Рабаджийски, като допълни, че паричните могат да се търсят и в самите участници на пазара и в неговата незрялост.

„Знаем какви са проблемите, с които се свързва капиталовият ни пазар, а именно лошо качество на корпоративно управление на представени публични дружества, недостатъчна ликвидност. Така че именно незрялостта на нашия пазар доведе до по-големия отлив, който наблюдавахме", смята експертът.

Само тук може да гледате цялото интервю с Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg