Адванс Източна Европа увеличи теглото на българските акции

1387
Адванс Източна Европа увеличи теглото на българските акции

Адванс Източна Европа преструктурира портфейла си през февруари, като намали теглото на украинските акции, за сметка на акции от България и Сърбия. Това се вижда от изпратения на Profit.bg февруарски бюлетин на взаимните фондове на Карол Капитал Мениджмънт (ККМ) - Адванс Инвест, Адванс Източна Европа и Адванс IPO.

Конкретно в частта за Адванс Източна Европа се чете, че по-слабото представяне на портфейла на фонда (с ръст от 0.43% за месеца) се дължи основно на извършващото се през месеца преструктуриране, съобразно инвестиционната стратегия за 2011 година. Съответно теглото на украинските акции е намалено, за сметка на акциите в България и Сърбия.

„България обаче бе със сравнително малко тегло в портфейла на фонда почти до края на месеца и това ни попречи напълно да се възползваме от ръста на българските акции", обясняват от фонда, които допълват, че преструктурирането на портфейла е завършено в по-голямата си част.

Предстои извършването и вътрешно преструктуриране на портфейла в Русия, което ще доведе до по-голямо тегло на петролните и металните акции за сметка намаляване на теглата на телекомуникационните, енергийните и търговските компании в тази страна.

Експертите от ККМ смятат, че март вероятно ще бъде месец на консолидация на предишните печалби на повечето пазари. Малко вероятно е събитията в Либия да бъдат причина за разпродажби на развитите пазари, по-скоро, ако има корекция на тях, тя ще е следствие от условията на свръхпокупка, които се формираха на някои от тях.

„Очакваме регионът на Източна Европа да остане с по-ниски колебания на цените и като цяло възходящият тренд да продължи на повечето пазари, макар и с по-бавни темпове", допълват още от управляващото дружество.

Адванс Инвест

От фонда информират, че през февруари са ликвидирани редица нисколиквидни български и румънски позиции, които съответно са заменени от „сини чипове" от банковия и индустриалния сектор с добър потенциал за растеж.

Оттам отчитат също така, че България попадна в групата на страните с най-бърз ръст на БВП в ЕС, който показател се повишава през последното тримесечие на 2010 г. с 1.7% спрямо предходното тримесечие, или 6.98% на годишна основа.

Износът на страната през декември пък е нараснал с 45% на годишна база до 2.73 млрд. лв., като дефицитът по търговското салдо се е свил с 43% до 4.7 млрд. лв.

„Позитивното е, че не само износът, но и потреблението, и фирмените инвестиции започват да допринасят за икономическия растеж", смятат експертите от ККМ. „След поредно (и вероятно последно) тримесечие на спад, румънската икономика изглежда готова най-накрая да поеме по пътя на растежа: международните наблюдатели залагат на нарастващото индустриално производство и износ, структурните реформи и финансовите инжекции от МВФ да дадат тласък на икономиката през 2011 година".

Адванс Инвест поскъпна с 4.20% през февруари.

Адванс IPO Фонд

След сравнително позитивно начало на годината, февруари бе смесен за пазарите от Централна и Източна Европа. Стойността на дяловете на ДФ Адванс IPO Фонд се понижи с 1.09% за месеца, като резултат от слабото представяне на пазарите от портфейла, се чете в доклада.

„Турският пазар, който е на второ място по дял от активите, продължи да пада, като за месеца загуби нови 3.2%, като така загубата му от началото на годината е 7.2%, а водещият в потфейла пазар - Полша се повиши с 0.5% и от началото на годината е надолу с 1%. Обезценката на местните валути също допринесе за спада в стойността на дяловете на фонда", информират от фонда.

През февруари е увеличен делът на турските акции чрез инвестиция в компания за добив на злато (Koza Altin), с оглед възползване от потенциала пред златото, както и чрез инвестиция в листваната през месеца компания за продажби на едро - Bizim Toptan.

„С оглед на корекцията на пазарите в момента, активността на IPO сегмента бе много слаба", отчитат експертите от ККМ. „През месеца на сръбската борса бяха листнати акциите на летището в Белград. Разпръснатостта на собствеността на акциите сред сръбските граждани доведе до силно предлагане и натиск върху цената и силни флуктуации, като цената на акциите се движеше през месеца в диапазон от минус 34% до плюс 9.2%, спрямо референтната цена, при която бяха въведени за търговия".

Безспорното събитие за региона през февруари, според ККМ, бе дългоочакваното листване на румънския реституционен фонд Fondul Propietatea, акции от който Адванс IPO Фонд притежава от миналата година, придобити по време на течащата преди листването търговия на извънборсов пазар. С капитализация на фонда от над 2 млрд. евро, листването допринася съществено за подпомагане на оборотите и пазарната капитализация на румънската борса.

През първия ден на търговия акциите на фонда се търгуваха около 20% над цените, на които се търгуваха последно преди това на извънборсов пазар, припомнят от УД-то.

„Въпреки слабото представяне на турския пазар до момента тази година, там се забелязва вече активизиране на IPO-тата. През февруари започна търговията с акциите на Bizim Toptan - верига от типа cash-and-carry за продажби на едро, след като набра над 180 млн. евро през януари. През февруари заявление за допускане до борсата в Истанбул подаде авиокомпанията Pegasus Airlines, чието IPO се планира скоро", информират от Адванс IPO Фонд.

Корекцията на пазарите обаче доведе и до отлагания на планирани IPO-та, сред които са и няколко големи руски такива. Планираното за началото на месеца IPO на руската въгледобивна компания Koks, при което се търсеха над 500 млн. долара бе отложено.

Компанията за добив на злато Nord Gold - част от групата на Северстал, която планираше IPO на стойност 1 млрд. долара в Лондон, също отложи листването си поради неблагоприятните пазарни условия. Руският производител на стоманени тръби ChelPipe също отложи IPO-то, при което очакваше над 650 млн. долара.

В доклада се припомня, че февруари остана позитивен за развитите фондови пазари в света (САЩ и Западна Европа, най-вече) въпреки краткия спад, който видяхме малко преди края на месеца вследствие на опасенията от случващото се в Близкия Изток и Северна Африка.

„Големите развиващи се пазари като цяло бяха по-силни, отколкото през януари, а както и очаквахме - особено силно се представиха някои по-малки пазари от региона на Източна Европа", коментират от ККМ. „С най-силен ръст за месеца измежду пазарите в портфейла на фонда бе българският, където индекса SOFIX поскъпна с 13% през месеца и така е и лидер от началото на годината с ръст от 24.16%".

Февруари бе много силен месец и за украинския пазар, който добави 6.93% и така е вече с 15.30% от началото на годината. Добро представяне отчетоха и пазарите на Сърбия (+3.90% за BELEX 15), Румъния (+3.38% за BET) и Русия (+3.16%).

Единственият пазар, който се представи слабо, бе хърватският, който отстъпи с 2.25%. Доброто представяне на повечето пазари от региона доведе и до ръст за индекса MSCI EFM Europe+CIS от 3.10%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg