Активността на БФБ, или апетитът идва с яденето!

1720
Активността на БФБ, или апетитът идва с яденето!

Известна ни е пословицата, че „апетитът идва с яденето". Подобна пряка зависимост може да се потърси и между състоянието на пазара и активността на инвеститорите.

Годината на Българска фондова борса определено не започна така, както всички са си пожелали в тихата Коледна или Новогодишна нощ - с ръст. Напротив! През месеците януари и февруари българските индекси пробиваха едно след друго нови дъна. Тогава сякаш бе и пикът на тоталния песимизъм на пазара.

Подобни събития се отразиха и върху активността на инвеститорите. Сделките за януари (двойно отчетени, само на регулиран пазар, по данни на БФБ) са 32 774. Месец по-късно транзакциите вече са 27 664 на брой.

С настъпването на пролетта обаче дойде и съживяването на търговията, макар и плахо. Сделките на регулирания пазар за март са само с 1 200 над тези от февруари.

Възходът на SOFIX през април бе доста по-уверен, предвид колебанията от март и споменът за 2008 г., януари и февруари 2009 г. И чудото се случи! Само за месец сделките нарастват от 28 852 на 44 488.

Настроенията през май бяха по-скоро неутрални, а пролетната умора не е за подценяване. Всичко това отново намери отражение в инвеститорската активност. Транзакциите намаляват до 33 628 на брой.

Юни донесе известна корекция на пазара, а юли? Юли си бе един посредствен месец. Сделките същевременно намаляха до 25 714 (юни) и 20 916 (юли). Както и да гледаме на случилото се подобни данни са си рекордно ниски за пазара ни.

Разбира се, тогава страната ни бе в предизборна кампания, както и в процес на съставяне на ново правителство. Спекулациите за стабилността на бъдещия кабинет на България витаеха като зловещ призрак в цялото обществено пространство, подхранвани от сенките на надвисналата икономическа криза.

Август дойде с очакванията за слаба активност на борсата. Все пак е най-активният отпускарски месец в страната. Да, но не!

Случилото се на пазара показа, че сезонността може и да е едно условно понятие. Точно през август SOFIX отчете един от най-силните си месеци в своята история, като нарасна с 27.5%. Сделките скочиха до 51 058.

Септември! Месецът с лоша слава! Очакванията за успокояване на августовските страсти не се оправдаха, поне до средата на месеца, когато SOFIX проби 500-те пункта и достигна 511.34 пункта - връх за 2009 г. Впоследствие започна известно охлаждане на настроенията. Все пак индексите приключиха и този месец на положителна територия. Сделките през септември вече са 47 150.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg