Албена се радва на нараснал интерес от страна на туристите от ЦИЕ

708
Албена се радва на нараснал интерес от страна на туристите от ЦИЕ

Печалбата на Албена се е повишила с 6.2% за деветмесечието, сочи изнесеният неконсолидиран отчет на дружеството. За периода тя е възлязла на 23.35 млн. лева, в сравнение с 21.97 млн. лева година по-рано.

С 3.4% пък са се повишили приходите на туристическия курорт за първите девет месеца на годината, за да достигнат 87.71 млн. лева от 84.81 млн. лева година по-рано.

Разходите на дружеството са се повишили с над 2 млн. лева за отчетния период, до ниво от 63.34 млн. лева, в сравнение с 61.05 млн. лева година по-рано.

За деветмесечието на 2007 г. курортният комплекс е посрещнал 209 294 гости. Спрямо същия период на 2006 г. се отбелязва спад с 12% в броя на нощувките и промяна в структурата на пазара по държави.

Запазват се основните тенденции по пазари от шестмесечието, които се изразяват в ръст на дела на нощувките на български, румънски и руски пазар и спад на пазарите в Германия и Англия.

Към 30 септември най-много са били нощувките в туристическия курорт на гости от Германия, които са били 22% от общите, което е понижение, в сравнение със същия период на предходната година, когато те са били 28%.

За посочения период 14% от общия брой нощувки са реализирани от български гости, като това представлява ръст от 2 процентни пункта на дела на български пазар.

Силно повишение регистрират и нощувките на туристи от страните от Източна Европа, като делът им скача до 14% от общите за деветмесечието, на фона на едва 9% предходната година.

Като тенденция се наблюдава и увеличаването на дела на нощувките в хотелите с по-висока категория – 3 и 4 звезди, за сметка на тези в двузвездните .

Това е резултат от събарянето на двузвездния хотел Братислава и изграждането на негово място на четиризвездния хотелски комплекс Фламинго, затварянето на хотел Лазур (две звезди), повишаване на категорията на други хотели и ресторанти през предходната година като „Гергана”, „Малибу”, „Лагуна гардън”, „Арабела бийч”.

Основни акционери в Албена са Албена 2000 АД с дял от капитала на дружеството в размер на 48.1%, както и Албена Инвест Холдинг с дял в размер на 20.58%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg