Брокери: Хроничната ниска ликвидност убива пазара

1745
Брокери: Хроничната ниска ликвидност убива пазара

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси за коментар на въпроса „Какво да очакваме на БФБ през следващите пет дни?" експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Ирина Христова, брокер, ФК Евър

Рекордно ниският оборот от петъчната борсова сесия е единствената „новина", на която може да се обърне внимание, когато коментираме българския фондов пазар. Има голяма вероятност тенденцията да продължи през тази седмица.

Лекият ентусиазъм, завладял част от борсовите играчи около новината за най-добрата ценова оферта на обединението на Холдинг Пътища за строежа на Лот 4 на АМ „Тракия", почти стихна.

През седмицата предстоят няколко общи събрания на акционерите, решенията, от които едва ли ще раздвижат пазара.

Посоката на движение на чуждите борси и настроенията на тях, ще бъдат с най-голяма тежест при определяне на цвета на нашите индекси.

Драган Драганов, брокер, Реал Финанс

През изминалата седмица понижението на основните измерители на големите борси не оказаха съществен ефект върху българските индекси, което показва все по-слабата корелация на БФБ с развитите капиталови пазари.

През последните десетина месеца пазарът ни е изпаднал в летаргия и единствено външна намеса може да му даде желания импулс. Естествено, има много да се работи върху веригата публични дружества - институции (пряко ангажирани с дейността на капиталовия пазар) - инвеститори и спекуланти.

Хроничната ниска ликвидност постепенно убива пазара и единственото лечение на този етап виждам в намесата на държавата. По-конкретно, намесата й чрез приватизацията на част от държавните миноритарни и мажоритарни дялове.

За да има обаче по-дългосрочен ефект на държавната намеса, приватизацията трябва да бъде направена така, че да инициира траен интерес от страна на месни и чуждестранни инвеститори, което от своя страна ще вкара така желаната ликвидност в системата.

Очаквам търговията през тази седмица да остане вяла, поради липса на значими събития. Основният ни проблем, ликвидността, едва ли ще бъде решен през седмицата и обемите ще останат ниски. Очаквам основните борсови измерители да се движат без големи изменения. Не изключвам единични сделки с по-голям обем.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Четете Profit.bg и във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common stocks
# 0
13:07 | 5 July 2010
В началото на бичи пазар просто няма желаещи да продават акциите си. Едно от основните правила в търговията е да се купува евтино и да се продава скъпо. Експертите и финансистите наричат това реализиране на капиталова печалба. Търсенето на акции превишава значително предлагането им. Пазарна икономика, при това ефективно действаща.
невярващ
# 1
12:07 | 5 July 2010
абе тези хора нямат ли шефове, тези шефове да им плащат комисионни, а не заплати, че иначе скоро и една сделка няма да има..Когато чакат само на комисионни от десет кладенеца вода ще донесат, а сега пак едно и също ниска ликвидност мрън мрън, чужди пазари и пак мрън мрън..Писна ми от тези некадърници
ivo111
# 2
11:07 | 5 July 2010
А да не забравите да ги попитате и кога ще ходят на море. Защото колегите им от другите ИП гледайки колко са активни на БФБ си мисля,че от началото на сезона са отишли да си пазят място на плажа. Ама като се върнат да не им истинат местенцата.
наблюдател
# 3
10:07 | 5 July 2010
не ги знам тези колеги, защото явно ИП-та им не търгуват от години, така че е странно да питате хора, които очевидно не ходят на работа, защо не търгуват? Питате младите колеги, не какво очакват, а кога ще купят или продадат нещо? тази година ли смятат да го направят или догодина? какво правят когато им стане скучно и отидат на работа? дали като свърши световното ще им стане скучно и ще продадат поне една бонова книжка? чакат ли с интерес новият сезон на Биг Брадър?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg