Брокери: Възможно е повишението на БФБ да се задържи

1210
Брокери: Възможно е повишението на БФБ да се задържи

Индексът SOFIX отбеляза първото си седмично повишение от 13 май през миналата седмица. Ще се задържи ли то и през следващите пет дни?

Олга Йорданова, фонд мениджър, УД Ултима Капитал Мениджмънт

След радостния „счетоводен" четвъртък, с който завърши тримесечието през изминалата седмица, позитивните настроения на БФБ намаляха и търговията се завърна към летаргичния си ритъм.

Като изключим договорените прехвърляния на пакети, ситуацията продължава да се характеризира със сравнително слаб интерес и селективна търговия. В тази връзка, епизодичните сделки с отделни емисии при по-завишени обороти, едва ли могат да бъдат основа за сериозен анализ. В контекста на казаното, не очаквам сериозни промени в поведението на пазарните участници до края на седмицата.

Конкретно за днешната сесия - много вероятно е решението за отпуснатия пореден спасителен транш на Гърция да активизира купувачите на БФБ.

За летния сезон - няколко години подред, предимно през август, започваме началото на относително траен позитивен тренд. Дали това лято изненадата на БФБ няма да е през юли - предстои да видим.

Въпреки че данните за ръста на БВП за първото тримесечие на годината бяха ревизирани нагоре, безработицата остава сравнително висока, а инвестиционните намерения все още търсят своя икономически катализатор, който евентуално да освежи по-трайно и борсовите настроения.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, ДСК Управление на активи

Очаквам седмицата да донесе повишение на нивата на българските борсови индекси, след като стана ясно, че Гърция засега избягва технически фалит. Отпуснатата помощ на страната от еврозоната в размер на 12 млрд. евро ще стабилизира световните пазари, като основен фактор за посоката на движение ще бъдат макроикономическите данни.

Вероятно активността на БФБ ще остане слаба, като големината на оборотите ще зависи от единични пакетни сделки.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ivo111
# 0
09:07 | 4 July 2011
Типично за наглеците от ДСК -разсипаха миналата седмица борсичката ни .Сега очаквания имат. Смях.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg