Д. Димитров: Обемите при Химимпорт могат да намалеят

1662
Д. Димитров: Обемите при Химимпорт могат да намалеят

„В последните седмици излязоха доста новини за състоянието на глобалната икономика. Повечето показват размерите на кризата, но и вече се наблюдават признаци на подобрение, в резултат на което много инвеститори са на мнение, че най-лошото от кризата вече е отминало. Водещите индекси регистрираха ръст от почти 40% спрямо дъната от месец март", коментира за Profit.bg ситуацията на капиталовите пазари портфолио мениджърът на Реал Финанс Асет Мениджмънт Даниел Димитров.

„Вчера обаче Федералният резерв охлади ентусиазма на пазарите, след като оповести мнението си, че рецесията в САЩ ще бъде доста по-тежка от предварителните очаквания. Въпреки че търговията започна със значителен ръст, след успешното увеличение на капитала на Bank of America, последва понижение след изявлението на FED", посочи Даниел Димитров.

Според него у нас акцент през последните сесии бе поставен върху търговията с правата и акциите на Химимпорт. „Мисля, че големите обеми на търговия бяха в следствие на продажба на обикновени акции от страна на инвеститори, желаещи да запишат привилегировани акции, но страдащи от липса на ресурс. След изтичането на срока за търговия с правата очаквам изтъргуваният обем по позицията да намалее значително, коментира портфолио менидърът.


„Очаквам сините чипове да се търгуват без значителни изменения в цената и при намалени обеми на търговия, като единственото което може да промени настроението на инвеститорите са обнародваните съобщения за свикване на общи събрания на акционерите", каза в заключение Даниел Димитров.

Вчерашната сесия приключи с понижение за три от индексите на Българска фондова борса. Стойността на SOFIX намаля с 0.86% до 377.80 пункта. Спадът при BG40 бе от 1.09% на 103.08 пункта, докато BG TR30 загуби 1.44% и приключи на 281.98 пункта. Нулево бе процентното изменение при BG REIT, който остана на 39.51 пункта.

Общият оборот на регулирания пазар достигна 1.36 млн. лв. През деня се сключиха сделки с акциите на 77 публични компании. Повишение в цената записаха книжата на 27 тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg