Д. Димитров: Поскъпването може да продължи и днес

1295
Д. Димитров: Поскъпването може да продължи и днес

„Днес е предпоследният работен ден, в който публичните дружества трябва да публикуват своите неконсолидирани отчети. Като цяло последното тримесечие на 2010 г. не бе толкова лошо за повечето сектори на българската икономика, така че малко компании ще отчетат по-лоши резултати спрямо тези за деветмесечието на 2010 година", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт, за Profit.bg, като добави също, че очакванията са вече калкулирани в цените на акциите.

„Смятам, че ако са налице изненади в отчетените резултати, те ще бъдат основно приятни, при условие, че някое дружество е записало силно последно тримесечие", допълни още експертът.

След като водещият индекс SOFIX за кратко премина вчера над психологическото ниво от 400 пункта, днес въпросът е дали ще станем свидетели на затваряне над това ниво.

„Според мен вероятността за това е много голяма с оглед на инвеститорския ентусиазъм от последните две седмици. Слабата ликвидност на нашия пазар определя значителни движения в цените на акциите, независимо в коя посока. Допълнителен стимул за покачване е и значителното изоставане на българския фондов пазар, спрямо съпоставимите пазари в региона", смята Даниел Димитров.

Разбира се, експертът припомни също така, че винаги трябва да отчитаме и желанието на инвеститорите да осребрят натрупаните печалби.

„До момента не сме забелязали такова желание, но то рано или късно ще се появи. Особено след като през последните дни цените при някои позиции отчетоха ръст от над 20%", каза в заключение Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт.

За първи път от осем месеца насам SOFIX премина в четвъртък границата от 400 пункта. Това се случи още в ранната търговска сесия, като успя да се задържи над това ниво почти до края на редовната търговия. В крайна сметка SOFIX затвори деня непосредствено под 400-те пункта на 399.95 пункта, с повишение за деня от 0.84%.

Положителни бяха измененията и при останалите три индекса на БФБ-София - BG 40 (+1.05%, 124.53 пункта), BG REIT (+0.26%, 46.95 пункта) и BG TR30 (+0.79%, 336.32 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши 1 млн. лв. През деня се търгуваха 80 емисии акции. Повишение в цената имаше при 41 от книжата, други шест затвориха без промяна в стойността си.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови иснтрументи!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg