Д. Колев: Има предпоставки за ръст

1424
Д. Колев: Има предпоставки за ръст

"Лежерното състояние на участниците на БФБ продължава да действа в синхрон с летните жеги. Но не само сезонът на отпуските ги кара да стоят извън пазара, по-скоро липсата на „свежи" пари, а също и несигурната икономическа и политическа обстановка в международен аспект, където се струпаха поредица от негативни фактори с възможности за най-лош сценарий", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

Въпреки всичко, цените на повечето сини чипове продължават да се покачват при почти никаква търговия, коригирайки се в посока с международните, добави експертът.

„Виждаме предпазливи спорадични сделки с рехави оферти без еластичност, което съчетано със спреда купува/продава прави търговията мудна, а мисията на спекулантите с day trading - невъзможна", посочи още той.

Дамян Колев обаче остава позитивно настроен, защото е време за отчетите за второто тримесечие, при които най-вероятно ще видим запазването на добрите резултати за компаниите-износителки. Това от своя страна би могло да вдъхне по-голяма увереност в инвеститорите и направи купувачите по-агресивни и засилване не само на оборота, но и в броя на сделките.

„Липсата на масирани разпродажби при заформилата се корекция от средата на май до сега също дава предпоставки за ръст, дори и при продължаващ нисък оборот на БФБ", смята експертът. „Засилената търговия при Индустриален Холдинг България АД и Доверие Обединен Холдинг АД очаквам да продължи, след намеренията за увеличение на капитала, като не са изключени и по-големи предварително договорени сделки и по други позиции".

От четирите индекса на БФБ, единствен SOFIX отчете понижение в сряда. В случая то бе от 0.04%, 420.99 пункта. Ръстът при останалите три бе следният: BG 40 (+0.83%, 129.54 пункта), BG REIT (+0.66%, 50.01 пункта) и BG TR30 (+0.62%, 337.60 пункта).

През деня се търгуваха 55 емисии акции. Повишение имаше при 24 от книжата, а други 14 затвориха без промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Very well diversified assets
# 0
11:07 | 28 July 2011
Има не само предпоставки, но и постигнат растеж на икономиката. Този ръст се проявява в значително увеличените стойности на борсовите индекси. За периода от февруари 2009 г. до сега, индексите на българския фондов пазар са се увеличили с около 60 - 70 %. Средните годишни изменения на тези индекси са около 25 - 28 %. Congratulations to both the team and managers of Profit.Bg. Have a lot of years of bull's trends on the Bulgarian capital markets.
?????
# 1
11:07 | 21 July 2011
koi sa Naba Invest :D
maikoo
# 2
09:07 | 21 July 2011
пълен малоумник е тоя! Личи си колко е некомпетентен и като бонус им дават медийна изява, та да му се порадват всички на глупостите
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg