Д. Колев: Може да има интерес при новите 4 компании в SOFIX

1412
Д. Колев: Може да има интерес при новите 4 компании в SOFIX

„Множеството макроданни от еврозоната едва ли ще повлияят върху движението на индексите на БФБ, която, водена от дребните спекуланти, най-вероятно ще продължи възходящия си тренд с нисък оборот и висока волатилност", коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

Липсата на свежи пари, според него, не успява да материализира положителния сантимент, обхванал останалите малко активни инвеститори, така че да се получи множественост и еластичност при офертите.

„Неликвидният ни пазар затруднява максимално участниците, решили да спекулират с ребалансирането на портфейлите от по-сериозни играчи, изготвени върху индекси", посочи експертът. „Повод за това са административните промени на основните индекси на БФБ, влизащи в сила на 20 септември 2010 г."

Дамян Колев е на мнение, че като цяло по-сериозен интерес би следвало да отразят отново новите четири компании в SOFIX, станалото вече традиционно търсене при обикновените акции на Химимпорт АД и нелогичното им изпреварване спрямо привилегированите от същата емисия, както и Еврохолд АД поради предварителни договори за продажбата на пакетни активи.

„От друга страна е възможно да се тестват някакви нива на по-сериозна подкрепа на компаниите, напускащи SOFIX, което ще проличи от големи обеми по предварително договорени сделки", каза в заключение брокерът.

Индексите на Българска фондова борса (БФБ) приключиха първата сесия за седмицата с повишения в рамките на 1%.

Индексът на сините чипове SOFIX отчете ръст от 0.50% в понеделник, до 393.53 пункта, докато повишението при BG 40 бе от 0.23% до 111.12 пункта.

Другите два индекса BG REIT и BG TR30 добавиха 0.64% и 0.30% към стойността си до 41.14 и 296.61 пункта, съответно.

Оборотът на регулиран пазар в понеделник достигна 496 хил. лв. Над 30% от общата сума се дължаха на търговията по позицията на Унифарм, където бяха прехвърлени 25 640 лота на средна цена от 6.6 лв. за бройка.

Общо 69 емисии акции бяха търгувани вчера, като 31 от активните компании отчетоха повишение в цената на книжата си.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg