Др. Драганов: Моментът може и да е добър за покупки

1254
Др. Драганов: Моментът може и да е добър за покупки

„Българският капиталов пазар боледува и това се забелязва от всички, които работим на него. Основните проблеми ги виждаме всеки ден - слаба ликвидност (поради нисък free float), инфраструктурни проблеми с оператора и ЦД, неспазващи добрите корпоративни практики мажоритарни собственици", коментира Драган Драганов, член на СД на Реал Финанс, за Profit.bg.

Ако погледнем реално обаче това са проблеми, които в различна степен са застъпени в повечето страни в региона, а историята показва, че ''еволюцията'' на пазарите отнема не малко време, смята експертът.

„И все пак има и позитиви, които ни карат да бъдем оптимисти. Тази година българските публични компании решиха вкупом да споделят с миноритарните акционери положителния си финансов резултат", посочи Драган Драганов. „Само можем да се надяваме този акт от тяхна страна да стане традиция и отново капиталовият пазар в България да се превърне в инвестиционна алтернатива".

Като цяло експертът очаква пазарът да бъде интересен след юли, поради очакваната приватизация и краткосрочния ефект от дивидентите.

„От една страна на пазара има все още не малко играчи, които изпитват ликвидни проблеми и са принудени да продават книжа, за да покриват нуждите си. От друга, част от дивидентите ще се реинвестират на БФБ", коментира още той. „Ако все пак видим приватизация на държавни дялове през борсата дори и на самия борсов оператор мисля, че може да сме оптимисти за пазара и моментът е добър за покупки".

Индексите не намериха посока в четвъртък. Повишение имаше при BG 40 (+0.97%, 126.55 пункта) и BG REIT (+3.18%, 52.54 пункта). В червено се оцветиха SOFIX (-0.50%, 413.77 пункта) и BG TR30 (-1.28%, 337.38 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 3.55 млн. лева. През деня се търгуваха 70 емисии акции. Ръст имаше при 27 от книжата, а други 13 не отчетоха промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg