Др. Драганов: Пазарът ни не предлага нищо интересно

1701
Др. Драганов: Пазарът ни не предлага нищо интересно

„С настъпването на лятото пазарът стана все по-непривлекателен за инвеститорите. Причината за слабата ликвидност обаче не се крие във високите летни температури. Основната причина за колапса, в който е изпаднала борсата, е това, че тя не може да предложи нищо интересно на родните и външните инвеститори", коментира Драган Драганов, член на СД на Реал Финанс, за Profit.bg.

Слабите обороти отблъскват на този етап дори нашите институционални инвеститори и това добре се вижда от информацията, която оповестяват.

„Предвид това, че пазарът се нуждае от свеж паричен ресурс, който липсва на този етап, смятам, че той ще запази слабите си обороти", каза експертът. „Раздвижване ще видим, когато започнат да се случват реални приватизационни сделки през борсата".

Драган Драганов смята, че най-големият позитив ще настъпи за пазара, когато БФБ-София се интегрира към голям борсов оператор.


„Надявам се правителството да е осъзнало необходимостта от подобна стъпка и възможно най-скоро да се пристъпи към интеграция на родния капиталов пазар, в противен случай ще си останем дълго време в ситуацията, в която се намираме в момента", предупреди той.

Борсовият оборот остана изключително нисък и в четвъртък. Сделките с акции бяха за малко над 313 хил. лева. Иначе движение имаше при 62 емисии акции. Повишение в цената отчетоха 24 от книжата, а други 9 затвориха без промяна.

Разнопосочното движение на българските индекси продължи в четвъртък - SOFIX (-0.04%, 412.62 пункта), BG 40 (+0.13%, 126.66 пункта), BG REIT (+1.51%, 47.87 пункта) и BG TR30 (-0.28%, 336.24 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg