К. Гарчев: Спадът вчера отразява нервността на пазара

1806
К. Гарчев: Спадът вчера отразява нервността на пазара

„За ден SOFIX „изтри" 3.23% и то на фона на относително неутрално представяне на регионалните пазари. Освен ликвидността, подобно поведение вероятно отразява и нервността на инвеститорите, особено на краткосрочните играчи, които не се замислят много, предпочитайки да прибират немалките печалби и едва след това да преценяват обстановката", коментира за Profit.bg главният дилър на Булброкърс Кирил Гарчев.

„За съжаление е много трудно да се прецени дали това е началото на нещо по-съществено като тенденция, но записванията при взаимните фондове и добрите обеми в цялост са позитивни сигнали за пазара", посочи още експертът.

Кирил Гарчев смята, че ако днес отново копираме случилото се в Азия и САЩ, сесията вероятно ще бъде негативна, тъй като първите сигнали, че Федералният резерв подготвя под някаква форма ограничаване на ликвидността доведе до бързи разпродажби.

„Тук е моментът да отбележим, че по-скоро като норма, отколкото като стечение на обстоятелствата, в предишните периоди на възстановяване за индексите след цикличните „мечи пазари" първата значима корекция в цените започва около или в очакване на реверсия в монетарната политика,- допълни още той. - Може би за първи път от месец юни се създават подходящи условия за пауза в тренда на борсата, което би било здравословно с оглед на дългосрочните перспективи".

Индексът на сините чипове отчете сериозно понижение вчера, като загуби 3.23% от стойността си и затвори отново под 500 пункта - на 489.82 пункта.

В червено се оцветиха и останалите три индекса на БФБ - BG 40 (-2.39%, 132.53 пункта), BG REIT (-1.39%, 48.11 пункта) и BG TR30 (-2.82%, 365.05 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 8.8 млн. лв. и в голяма степен се дължа на сделки с корпоративни облигации. През деня се търгуваха акции от 102 емисии, като повишение в цената имаше при 23 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg