Какво се случи на родната борса през отиващата си 2007 година?

1358
Какво се случи на родната борса през отиващата си 2007 година?

Измина една изключително успешна за борсата година. Гледайки назад във времето е добре да си направим равносметка за добрите и лошите неща, случили се през нея. И понеже е Коледа, нека да се опитаме да забравим лошите моменти (като обаче ги сложим в графата “обица на ухото”) и се концентрираме върху добрите.

Без да се опитваме да налагаме своето виждане, или да пледираме за абсолютна пълнота и точност, ние - екипът на Profit.bg ще дадем своите виждания за водещите през изминалата вече за борсата година, със забележката, че те не са степенувани по важност, а по-скоро по хронологичен ред.

1. Годината започна с едно ключово за страната ни събитие, което неимоверно оказа и най-вероятно ще продължи и през следващата година да оказва въздействие върху фондовия ни пазар – присъединяването на страната ни към ЕС. Това бе ознаменувано със силно повишение на родните индекси в началото на годината, като за първия месец на 2007-а широкият BG40 добави значителните 19.3% към стойността си, а този на сините чипове 7.7% към стойността си, или едно обнадеждаващо за инвеститорите начало.

2. През февруари индексът SOFIX на два пъти промени състава си, като новите дружества в индикатора са ТБ Българо-Американска Кредитна Банка, Топливо, Индустриален Холдинг България АД-София, Българска телекомуникационна компания, Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ и Монбат АД, с което броят на компаниите в него бе повишен на 16.

3. На 19 февруари официално стартира най-новият финансов сайт Profit.bg.

4. Със скока си от 20.5% към 20 февруари широкият BG40 попадна в класацията на десетте най-повишаващи се световни индекси, като за пръв път посочи амбициите си да е сред водещите в света.

5. Общо шест чуждестранни институции проявиха интерес към закупуването на дял от родната борса към края на февруари.

6. В началото на март родните индекси зарадваха инвеститорите, като на фона на значителните загуби на световните, те проявиха резистентност, което може би бе и първият симптом за значителния потенциал за повишение, с който бяха заредени.

7. В началото на март се проведе аукцион за 15% от Еврохолд България.

8. Общо взето месец март премина под знака на обявления за първични публични предлагания на родната борса.

9. Април бе отъждествен с нови рекорди за родните индекси, като на 17 април се проведе вторичното публично предлагане на Тодоров, а на 18 стартира първото значително първично публично предлагане за годината – това на Каолин.

10. В средата на април стана реалност не особено аргументираната забрана за това всеки инвеститор да има по един кобос, което, меко казано, доведе до известен смут сред инвеститорите.

11. В началото на май продадоха 65% от БТК за 2.112 млрд. лева.

12. Май месец отново премина в сянката на първични публични предлагания, капитал набраха две финансови институции – КТБ и ПИБ, като и при двете бяха регистрирани сериозни презаписвания. От четирите първични публични предлагания, проведени до края на май – Тодоров, Каолин и тези на двете банки, бяха набрани общо 299 млн. лева.

13. Достигането на нови рекорди през месец май от родните индекси доведе до нарастване на интереса на гражданите към колективните инвестиционни схеми, като общата стойност на управляваните от тях активи възлизаха на близо 500 млн. лева.

14. В края на май клиентите на Кобос вече преминаха 3 000 и достигнаха близо 3 100.

15. Традиционно слабите летни месеци далеч не бяха такива за родната фондова борса. През юни изненадващо бе спряна търговията с книжата на Оргахим, поради неспазване на законовите срокове от дружеството за предаване на тримесечния си отчет.

16. Към края на юни капитализацията на БФБ за пръв път в историята си премина психологическото ниво от 20 млрд. лева.

17. Оказа се, че през първата половина на годината книжата на три холдинга са били най-поскъпващи – тези на Стара планина, Индустриален Капитал и Доверие, а акциите на Химимпорт и Монбат са били най-ликвидни за посочения период.

18. През юли се проведоха четири първични публични предлагания – това на Ломско пиво, СБС, Бианор и Девин.

19. Към края на месец юли търговията с книжата на Оргахим бе възобновена, като те поскъпнаха до нови рекорди в следващите няколко дни.

20. Положителното настроение на борсата бе подкрепено от изнасянето на добри отчети от основната част от “сините чипове”.

21. Към края на август пазарната капитализация на БФБ вече достигна 24 млрд. лева, а активите на фондовете гонеха 725 млн. лева.

22. В началото на септември три нови дружества станаха членове на индекса на “сините чипове” - SOFIX, а именно – Каолин, Спарки Елтос и Евроинс, а от него отпаднаха ДЗИ и Булстрад.

23. Само за седмица в началото на септември пазарната капитализация се повиши с над 1 млрд. лева, което бе рекорден скок за такъв кратък период.

24. Индексите продължиха да се повишават до нови рекордни стойности и през средата на септември, със завръщането на бизнеса от лятната ваканция.

25. Към края на септември, след обсъждане на технологичните и финансови условия на получените оферти за подмяна на съществуващата търговска система на Българска фондова борса от ОМХ и Deutsche Boеrse, Съветът на директорите избра офертата на Deutsche Boеrse.

26. В началото на октомври борсата ни “остаря”, като чества своята десета годишнина.

27. Третото тримесечие бе изключително ползотворно за родните индекси, като едва три компании от широкия BG40 регистрираха понижение за посочения период, а с по над 100% за тримесечието се повишиха книжата на Доверие и Фазерлес.

28. Може би най-значимото за борсата събитие, освен повишението на родните индекси до нови рекорди, бе първичното публично предлагане на Трейс. Акциите на дружеството бяха презаписани на рекордно ниво от близо 1480 пъти.

29. След изнасянето на отчетите на компаниите за третото тримесечие обаче, явно оказали се недостатъчно добри според инвеститорите, на фона на рекордно високите нива на индексите, станахме свидетели на разпродажби.

30. В началото на ноември станахме свидетели и на остра дискусия, подета в медиите относно това надценена ли е борсата. В открито писмо Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) се обърна към КФН за предприемане на действия за регулиране на пазара. Тези изказвания бяха последвани от силни понижения на индексите.

31. Ноември отново бе месецът на първични публични предлагания и дебюти на борсата. Тогава станахме свидетели на тези на Енемона, Хидроизомат, Етропал, Агрия Груп Холдинг, като веднага в началото на декември последва и това на Билборд.

32. Към края на ноември стана ясно, че борсата ни, въпреки своите скромни размери, е трета сред страните от ЦИЕ по брой на първични публични предлагания от началото на годината.

33. В края на ноември, след три седмици на спад, индексите отново поеха нагоре, връщайки част от изгубеното. За месеца обаче, в резултат на спада на родните индекси и отлива от страна на инвеститорите, активите на родните фондове регистрираха първото си значително месечно понижение за годината, като намаляха със 78 млн. лева.

34. В началото на декември се проведе и най-голямото публично предлагане на ценни книжа на БФБ. В него акционерите на Зърнени храни България пласираха акции за 192 млн. лв.

35. През декември от КФН обявиха, че брутният премиен приход, реализиран от застрахователите през 2007 г. се очаква да достигне 1.483 млрд. лв. през 2007 г., от които 1.25 млрд. лв. по общо застраховане и 233 млн. лв. по животозастраховане.

36. Може би най-вълнуващото събитие през последния месец на годината бе дългоочакваният старт на търговията с акциите на Трейс. При дебюта си на борсата те регистрираха значителното повишение от близо 174% спрямо цената, на която бяха продадени при първичното й публично предлагане.

37. Като интересна можем да определим търговията на родната борса в последните дни на настоящата година, защото тя се отличаваше с изключителна волатилност и крайна промяна на посоката си.

38. След силен спад през последните два дни, в крайна сметка покупки в последните минути по основните позиции доведоха до това индексите да приключат на зелено.

39. В края на 2007 г. пазарната капитализация на листваните на Българска фондова борса компании се повиши с 89.28% и достигна 28.99 млрд. лв., спрямо 15.31 млрд. лв. в края на 2006 г.

40. Широкият BG40 завърши годината с повишение от 159.2%, превръщайки се в един от най-повишаващите се световни индекси. С 44.4% пък се повиши за годината индексът на “сините чипове” - SOFIX.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg