Книжата на 87 публични компании не са търгувани през 2008 г.

1112
Книжата на 87 публични компании не са търгувани през 2008 г.

От началото на 2008 г. до 11 април (петък) на Българска фондова борса липсват сделки с книжата на 87 емисии акции, става ясно от данни на Profit.bg.

Общо на борсата са регистрирани за търговия 394 емисии акции, или нетъргуваните компании са 22.08%.

Статистиката ни сочи, че неликвидните компании са предимно в ликвидация или несъстоятелност, но има и такива, наскоро листвани на борсата,.

В отчета за дейността на БФБ-София е записано, че “в средносрочен аспект усилията на борсата ще бъдат насочени към оптимизирането на търговията с най-слабо ликвидните дружества на пазара. Ще бъдат търсени възможни решения на нормативно и техническо равнище за промяна на режима на търговия с техните ценни книжа. Решенията в тази насока са свързани с промяна на критериите за регистрация на дружествата на най-ниския сегмент на Неофициален пазар и залагане в правилника на БФБ-София на възможност за делистване на дружествата при неспазването им.”

Според Николай Митанкин, ДВИ на Стара планина Холд, някой може да се подведе по тази статистика и да зададе въпроса - има ли нужда подобни компании да са публични? Мисля, че точно сега не е време за подобен въпрос, допълни Митанкин.

Той е на мнение, че пътищата са много. “Всеки емитент трябва да прецени какво да прави, анализирайки състоянието на дружеството и оценявайки отношението на пазара към неговия фундамент. На първо място, според мен, трябва да поставим необходимостта от общи усилия на цялата инвестиционна общност у нас да върнем доверието на институционалните инвеститори в българския пазар на ценни книжа.”

Красимир Атанасов, портфолио мениджър на Елана Трейдинг каза, че тази статистика надали е учудваща, предвид генезиса на фондовата ни борса, при който масовата приватизация беше основополагаща. За съжаление и редица наскоро регистрирани компании са включени в тази статистика.

Според него е трудно да говорим за еднозначно решение на този проблем, но водещото трябва да е защитата на правата на миноритарните акционери. Административните мерки трябва да зачитат основно техните интереси особено когато говорим за функциониращи дружества, в останалите случаи просто говорим за предизвестен край на агонизиращи компании, каза още Атанасов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg