Малките и средно големи румънски компании носят доходност между 30 % и 40% за месец

978
Малките и средно големи румънски компании носят доходност между 30 % и 40% за месец

Инвеститорите, закупили акции от малки и средноголеми компании на Румънската фондова борса, са реализирали най-висока доходност на местния пазар през първия месец на новата година.

Доходността от подобни инвестиции са донесли доходност за месеца между 30% и 40%, като тя значително е превишила средната за пазара през първия месец на новата година, сочат публикувани в румънските медии данни.

За сравнение индексът BET, следящ изменението на най-ликвидните румънски компании търгувани на Румънската фондова борса, е отбелязал повишение от 9% през първия месец, което е над доходността от едногодишен банков депозит.

Най-голямо повишение сред големите и ликвидни компании, търгувани на борсата в северната ни съседка, са тези на Rompetrol Rafinare (Petromidia), които са поскъпнали с 22% през изминалия месец.

Втори в класацията сред най-ликвидните компании се нареждат акциите на банката BRD, втората най-голяма банка в страната, чиято пазарна капитализация се е повишила с 16.2% през януари.

Най-голяма доходност обаче са реализирали инвеститорите в малките и средноголемите компании, търгувани на борсата. Това е продължение на тенденцията от миналата година, когато те отново бяха най-доходоносната инвестиция на Румънската фондова борса.

Сред най-повишаващите се подобни компании, са били тези в строителния сектор, като те бяха и най-повишаващите се компании през изминалата година.

Анализаторите очакват възходящия тренд при компаниите от сектора да продължи и през настоящата година, на фона на очакванията за по-нататъшно добро развитие на сектора на недвижими имоти в страната.

Така например акциите на строителни компании като Prebet Aiud и Prefab Bucharest са се повишили с между 30% и 40% за миналия месец, който бе и първия след присъединяването на страната към ЕС.

Книжата на производителя на оборудване за железопътния сектор - VAE Apcarom са отбелязали повишение със значителните 60% през изминалия месец. Забележително повишение са отбелязали и книжата на компании от млекопреработвателния сектор, като тези на Albalact Alba Iulia и Prodlacta Brasov, поскъпнали съответно с 34% и 26% за изминалия месец.

Анализаторите обясняват поскъпването на малките и средноголемите компании на Румънската борса с относително ниската им ликвидност и интереса на широката публика към тях.

Слабата ликвидност освен предимство, в конкретния случай се счита и за недостатък, като често на инвеситорите им е изключително трудно излизането от подобен род инвестиции.

Интересът към подобен род компании се е засилил, след силния им ръст през изминалата година.

До скоро те не влизаха в полезрението на инвеститорите поради слабата си ликвидност, което насочваше основната част от инвестициите предимно към най-големите и ликвидни компании на борсата.

В същото време, относително слабото представяне на "сините" чипове през последните месеци, кара все по-голяма част от инвеститорите да насочват своя поглед към други инвестиционни алтернативи, коментират румънски брокери.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg