Н. Ваньов: Капиталът на инвеститорите е твърде изтънял

1113
Н. Ваньов: Капиталът на инвеститорите е твърде изтънял

„БФБ изпадна в дълбок зимен сън посред лято. Търговията тотално липсва, обемите, с изключение на договорените сделки, са минимални, интересът продължава да се понижава. Това са и изходните точки за моите очаквания за търговията в краткосрочен план, която ще остане без промяна от текущата ситуация", коментира Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, за Profit.bg.

В основна новина през последните дни се превърнаха сделките и прехвърлянията на големи пакети от акции на БАКБ, Еврохолд България и ЕЛАРГ ФЗЗ.

„Според мен тези прехвърляния не представляват никакъв сигнал за подобряването на ситуацията на БФБ", смята експертът. „Те са просто резултат от статуквото на родния пазар - отсъствие на публични компании в истинския смисъл на думата".

Той обясни и какво има предвид, а именно, че на БФБ все още не се търгува компания, в която най-големият единичен дял на собственост да не надвишава 10% - основен признак на публичността на компаниите на развитите пазари.

„Според мен, това е една от основните причини за липсата на интерес от чуждестранни капиталови инвеститори и фондове, част от които не желаят да придобиват мажоритарен дял в техните целеви инвестиции", каза още Ваньов.

Вторият важен пункт, според експерта, е свързан с отсъстващата реакция на инвеститорите към новините, свързани с българските публични компании.

„През последните дни станахме свидетели на не малко положителни съобщения, свързани с дивиденти и планове за развитие на различни дружества. Въпреки това пазарът не отчете нито една от тях, нямаше сензационни нараствания по нито една позиция. Според мен това е ясен признак, че по-голямата част от участниците на родната борса в момента са с изключително ограничени капитали, които не им позволяват активно да оползотворяват всяка налична информация", обобщи Николай Ваньов.

В заключение той сподели, че лично очаква разчупване на сегашното замразено положение на БФБ след края на лятото.

„Фундаментално и технически оставам оптимистично настроен спрямо сините чипове и индустриалните компании, чиито положителни резултати на реалните им пазари очаквам да бъдат проектирани и на капиталовите", коментира експертът. „Важни за такива инвестиции ще бъдат както таймингът на влизане, така и наличните парични резерви, тъй като сегашното развитие на пазара крие рискове от шокови краткосрочни загуби, които обаче биха се обърнали при навлизането на БФБ във възходящ тренд".

Индексите се оцветиха в зелено във вторник - SOFIX (+0.38%, 408.89 пункта), BG 40 (+0.25%, 126.18 пункта), BG REIT (+0.33%, 48.57 пункта) и BG TR30 (+0.72%, 336.38 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 31.43 млн. лева. През деня се сключиха сделки с акциите от 64 емисии акции. Повишение имаше при 36 от книжата, а други 11 останаха без промяна в цената. Да припомним, че на регулиран пазар във вторник се прехвърлиха 50% от капитала на ЕЛАРГ ФЗЗ за малко над 20 млн. лева, както и 70% от облигационната им емисия срещу други 10 млн. лева.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Хубавец
# 0
20:06 | 29 June 2011
Изтънели са му комисионните на пича, а капитала не се е изпарил, и докато не се сети да прави цигански колела, че да ме навие да търгувам с моя, примерно, няма море за него ;)
ivo111
# 1
10:06 | 29 June 2011
Една молба към екипа на Профит. Моля Ви не слагайте снимки на брокерите към статиите им. Ами някак си трагично изглеждат.
leviatan
# 2
09:06 | 29 June 2011
Имам чувството, че 99% от всички брокери на БФБ работят срещу пазара.....но така е когато работят само на заплатка и не ги интересува дали ще има още бизнес.....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg