Най-интересното от срещата на Berkshire

3021
Най-интересното от срещата на Berkshire

През този уикенд се проведе дългоочакваната среща на акционерите на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway, управляван от гениалния инвеститор Уорън Бъфет.

Вниманието на почти цялата инвестиционна общност бе насочено към срещата на фонда и това какво имат да кажат Бъфет, както и неговата „дясна ръка“ Чарли Мънгър.

Ето някои от техните изказвания през деня:


По повод на значителните нападки и натиск върху Бъфет, във връзка с инвестицията му в Coca-Cola, ето какво каза инвеститорът от Омаха:

„Наистина бих искал да имам близнак, който да яде броколи през целия си живот... Знам, че това щеше да ме направи по-щастлив и смятам, че шансовете да живея по-дълго щяха да са по-големи... Смятам обаче, че Coca-Cola е прекрасен продукт“.

По отношение на Amazon:

“Едва ли бихме искали да променим начина на правене на бизнес на Безос“.

За Уолстрийт:

„Хората на Уолстрийт правят много повече пари с уменията си да продават, отколкото с инвестиционен талант“.

Мънгър за Coca-Cola:

„Трябва да има закон... според който на хората не бива да им се позволява да посочват лошите страни на един продукти, без да посочват неговите предимства. Това просто е незряло и глупаво“.

Бъфет по повод на инвестицията на Sequoia във Valeant:

„Това е един злочест период, в който мениджър е влязъл твърде уверено в един бизнес“.

Мънгър за икономиката:

„Микроикономиката е това, което правим, а макроикономиката е средата, в която сме поставени“.

Бъфет по отношение на границите:

„Важно е всеки да знае какво не може да прави. Опитваме се да правим удари в сферата, от която разбираме. Това звучи логично. Важно е обаче да се въздържаме от неща, които ни разсейват“.

Бъфет за Доналд Тръмп като президент:

Бъфет е известен критик на потенциалния кандидат за президент Доналд Тръмп. На въпроса дали, ако стане президент, Тръмп ще засегне бизнеса на фонда му, Бъфет отговори - „Това няма да е основният проблем“.

Бъфет за еврото:

Едва ли много хора очакват, че Бъфет търгува с валута, предвид голямата волатилност на валутните пазари. И все пак, по време на годишната среща Бъфет заяви, че е удължил европейската валута.

Бъфет за щастието:

 

„Аз съм на 85 години и не мога да си представя някой да е по-щастлив от мен“, заяви Бъфет пред близо 40 000 негови акционери.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg