Привличането на емитенти и нови инструменти са част от приоритетите ни

1260
Привличането на емитенти и нови инструменти са част от приоритетите ни

Вчера в късния следобед (17.25 часа) Българска фондова борса публикува своя Анализ на капиталовия пазар и стратегия за развитието на борсата за периода 2008-2010 г. Ето и най-важните точки от нея:

XETRA

Основен приоритет в дейността на БФБ-София в краткосрочен аспект е внедряването на платформата, използвана от Франкфуртската борса, XETRA, като основна система за търговия. Предвижда се търговията на XETRA да започне в средата на 2008 г.

В системата на XETRA са свързани над 600 участници и над 5000 брокери. Това неминуемо ще има особено позитивен ефект за местния капиталов пазар, тъй като ще направи много по-лесен достъпа на чуждестранните участници.

COBOS


Във връзка с настъпилите изменения на пазара, свързани с новите функции и услуги, предлагани от БФБ, и във връзка с нарастващите разходи по поддържането на системата COBOS, ще бъдат търсени решения и предприети действия, целящи осигуряване безпроблемната работа на системата. Предмет на обсъждане с представители на инвестиционните посредници ще бъдат различни варианти относно бъдещото функциониране на системата, включително възможността оперирането й да бъде изведено към потребителите (членовете на борсата) на основата на лицензионен режим.

Привличане на емитенти


Привличането на нови емитенти остава сред основните приоритети на БФБ-София. В тази връзка БФБ-София ще продължава и в бъдеще регулярно да анализира дружествата, които имат потенциал за придобиване на публичен статут и да поддържа актуална база данни с потенциални емитенти. Акцентът ще се измести върху изготвянето на регулярни анализи върху перспективните сектори на икономиката (потенциалните емитенти в тях), както и увеличаване на секторната представителност на компаниите на Борсата.

Друг основен обект на анализ и комуникация ще бъдат компаниите за дялово финансиране и фондовете за рисков капитал, чрез които БФБ-София ще търси дружества, подходящи за листване.

Борсата ще бъде активна и в съвместната си работа с представители на съответните компетентни органи по отношение евентуалната приватизация на основните монополи през борсата чрез участия в работни групи, оказване на помощ на консултанти при разработване на концепции за приватизация и т. н.

Привличане на чуждестранни емитенти за двойно листване

Друга насока по отношение на новите емитенти е привличането на чуждестранни компании за двойно листване за търговия и на БФБ-София. Членството на страната в ЕС е предпоставка за приобщаването на БФБ-София към паневропейския капиталов пазар. Хармонизирането на законодателството в областта, въвеждането на единен паспорт и улеснената процедура по нотификация прави сравнително лесно двойното листване на чуждестранни компании от ЕС на българската борса.

Стимулиране набирането на допълнителен капитал от публичните дружества


Особени усилия трябва да бъдат положени за популяризирането на средствата и начините за увеличението на капитала на дружествата чрез борсата и да се стимулира предприемането на действия в тази насока. В тази връзка увеличаването на информираността на управителните органи на емитентите относно корпоративните действия, които могат да се предприемат в тази насока, е от ключово значение.

Промяна в режима на търговия на най-слабо ликвидните дружества

В средносрочен аспект усилията на борсата ще бъдат насочени към оптимизирането на търговията с най-слабо ликвидните дружества на пазара. Ще бъдат търсени възможни решения на нормативно и техническо равнище за промяна на режима на търговия с техните ценни книжа. Решенията в тази насока са свързани с промяна на критериите за регистрация на дружествата на най-ниския сегмент на Неофициален пазар и залагане в правилника на БФБ-София на възможност за делистване на дружествата при неспазването им.

Въвеждане на нови финансови инструменти

Въвеждането на нови финансови инструменти на пазара е друга средносрочна цел, която БФБ-София си поставя. В това отношение основните насоки на работа ще бъдат, от една страна, за привличане на емитенти на различни видове ценни книжа, които могат да бъдат търгувани при моментното състояние на инфраструктурата на пазара, а от друга страна, ще бъдат предприети стъпки в посока търсене на партньори и/или решения за организиране на процеси на клиринг и сетълмент, които да позволят търговията на деривати.

Комуникационна и PR стратегия

Като продължение на политиката на БФБ-София за популяризиране на капиталовия пазар, борсата възнамерява да оптимизира своята Комуникационна стратегия, която ще има за цел да утвърди общественото разбиране за водещата роля на БФБ-София по отношение на капиталовия пазар.

В бъдеще борсата ще продължава да се стреми към по-голяма медийна отвореност, редовно присъствие в медиите, вкл. неспециализираните, рекламиране на дейността, предимствата и перспективите пред пазара.

Всичко звучи чудесно, само че от 38-те страници, 31 са анализ и статистика и едва 7 са стратегия за следващите години. При по-задълбочения прочит на част от бъдещите действия на управляващите не става ясно как тези приоритети ще бъдат постигнати. Все пак това е стратегия, а не обикновена дописка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...