Профил: София Комерс Заложни Къщи

1108
Профил: София Комерс Заложни Къщи

Днес на вашето внимание представяме анализа на Карол на София Комерс - Заложни Къщи АД. Компанията оперира верига заложни къщи, чиято основна дейност е предоставянето на парични заеми срещу залог на движимо имущество.

Крайната оценка за справедливата цена на „София Комерс - Заложни Къщи", дадена от Карол АД е формирана на база средно претеглените цени, получени по метода на дисконтираните парични потоци, метода на остатъчния доход и сравнение с пазарни аналози при три различни сценария.

В резултат на приложените методи изведохме крайна справедлива цена от 8.20 лв. за обикновена акция.

В резултат на активна експанзия приходите на компанията нарастват значително през последните години, като средногодишният ръст за 2005 - 2009 г. е 50%. Нарастването е в резултат на:

Екстензивни фактори - увеличение броя на къщите от 97 в края на 2005 до 158 в края на 2009; интензивни фактори - подобряване на ефективността и увеличаване средния годишен приход на обект от 7 907 лв. през 2005 до 36 854 лв. през 2009 г., или 36% средно годишно.

В резултат на симбиозата между органичен ръст и екстензивно разрастване, нетната печалба на компанията се увеличава от 183 хил. лв. през 2005 г. до 2.867 млн. лв. през 2009 г., като средногодишният темп на нарастване е 73.4% (в сравнение с CAGR на приходите от 50%).

Нетната рентабилност се повишава от 24% през 2005 г. до 49% през 2009 г., като достига пик от 62% през 2007 г. Тенденцията на изпреварващо повишаване на приходите спрямо разходите е прекъсната през 2008 г., в резултат най-вече на повишената конкуренция, навлизането на компанията във фаза на зрялост и нормативните ограничения, влезли в сила през 2009 г.

Въпреки очерталата се в последните две години тенденция на забавяне в ръста на приходите и намаляване на маржовете, „София Комерс - Заложни Къщи" продължава да реализира висока рентабилност спрямо компаниите - аналози, търгувани на външни пазари, като запазва високо ниво на ликвидност и финансова автономност.

„София Комерс - Заложни Къщи" АД финансира дейността си изключително със собствени средства, което рефлектира в ниски разходи за лихви. Емитирани са 400 хил. привилегировани акции с гарантиран годишен дивидент от 0.75 лв./акция.

Акционерите на компанията ще гласуват предложение за разпределяне на дивидент от 1.50 лв. на обикновена акция на Общо събрание на 15 юни 2010 г.При текущите ценови нива от 5.90 лв. за обикновена акция, предложеният дивидент носи доходност от 25.4%.

Детайли за дейността на компанията, анализ на финансовото й състояние и допусканията ни в моделите ни за оценка можете да намерите тук.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg