С. Въртигов: Очаквам умерен ръст на пазара днес

2402
С. Въртигов: Очаквам умерен ръст на пазара днес

„Поскъпването на суровините и високият интерес към сливания и придобивания бяха причината международните пазари отново да завършат на положителна територия вчера", коментира за Profit.bg Северин Въртигов, инвестиционен консултант в Астра Инвестмънт. "Смятам, че местните инвеститори ще оценят това и очаквам умерен ръст на БФБ през днешната борсова сесия".

Въпреки че българският пазар изостава силно от тези в региона, индексите регистрираха близо 80% ръст от дъното през март, така че до края на месеца има вероятност да станем свидетели на плитка корекция, допълни още експертът.

„Според мен, дори и тези нива на търговия са оправдани за купувачите в средносрочен план", смята Северин Въртигов.

Двата най-стари индекса на БФБ продължиха своя възход и вчера. Във втората сесия от седмицата SOFIX добави 0.34%, затваряйки на ниво от 472.74 пункта. Индексът на най-търгуваните дружества BG 40 също записа повишение, макар и минимално, от 0.04%, до 128.95 пункта.

BGREIT и BGTR30 се оцветиха в червено, понижавайки се с 0.95% и 0.39%, до 44.95 пункта и 347.42 пункта, респективно.

Оборотът на регулирания пазар възлезе на 1.42 млн. лв за деня. Общо 75 емисии акции се търгуваха във вторник като ръст в цената на книжата записаха 31 от активните компании.

Материалът е с информационно-аналитичен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Даниел
# 0
09:09 | 11 September 2009
Българският фондов пазар ще продължи с оптимистичните настроения и съответните увеличения на индексите. Според финансовите експерти, за смяна на тенденцията на капиталовите пазари се говори когато техните стойности се променят с около 5 - 10 %. Волатилността на фондовия пазар е характерна негова особеност, но този пазар се възстановява наистина най-бързо след периоди на глобални световни кризи. Световната икономика вече излезе от рецесията, премина през периода на стабилизиране и е в състояние на подем. Сегашните нива на българските борсови индекси са значително по-ниски от реалните, което е предпоставка за още по-активна търговия с ценните книжа през следващите няколко месеца.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg