Секторните фондове - следващата стъпка?

1610
Секторните фондове - следващата стъпка?

Конкуренцията между взаимните фондове в усилията им да привличат средства, както и непрекъснатото излизане на нови и нови такива, може да доведе до появата на нов тип фондове - отраслови, което може да бъде естествено продължение в развитието на индустрията.

Излизането на рискови, нискорискови, среднорискови, по-малко среднорискови и други такива, вече все по-малко привлича вниманието.

В същото време фондове без ясно структурирана насока на инвестиции, особено ако са нови, имат не леката задача да се конкурират с утвърдени фондове с дългогодишна история и добри резултати в исторически план.

Отрасловите фондове не са нещо непознато. Те са такива, чиито имена често сами по себе се говорят на инвеститорите с каква цел са създадени и накъде ще насочат своите инвестиции. Такива фондове се появяват на развитите пазари, за да запълнят една ниша, като обикновено първите се насочват към "най-нагорещените", или най-желани отрасли.

Спокойно можем да кажем, че първите стъпки в това отношение у нас бяха вече направени. Появи се първият фонд с ясно определено и "целево инвестиране" - Адванс IPO Фонд. Целта му бе да инвестира в акции на нови компании или такива, набиращи капитал на борсата. Подобен род фондове също отдавна съществуват на развитите пазари.

Традиционно подобен род фондове са насочени към инвеститори с висока склонност на риск и идват в моменти на повишаващи се пазари, когато от участие в първични публични предлагания се реализира добра доходност.

И макар и последните месеци да не са сред най-добрите за фондовата борса, може да се каже, че този фонд определено привлича инвеститорския интерес. За кратката си история на съществуване той набра значителните 6.99 млн. евро, като се нарежда на 15-о място сред най-големите фондове.

Разбира се, трябва да се има предвид, че като относително малък пазар едва ли ще станем свидетели на особено голям брой отраслови фондове, като сред основните проблеми в това отношение се явява фактът, че трябва да са доста широкопрофилни, като някои отрасли са представени с по няколко публично предлагани компании.

В тази насока, може би първите, които стартират такива фондове биха били най-облагодетелствани при набирането на капитал. Определено можем да кажем, че не са много и индустриите в България, които дават достатъчно свобода за съставянето на един достатъчно диверсифициран портфейл от даден сектор.

Като такива бихме могли да обобщим - тежката индустрия, туризмът и инфраструктурният сектор, сектори с потенциал за достатъчен по размер инвеститорски интерес.

Част от проблема с недостига на компаниите и ликвидността, разбира се, има известно решение. Като страна членка на ЕС, родните фондове биха могли в известна степен да излизат извън рамките на държавата ни, като инвестират част от набраните средства и в компании от избрания сектор в други страни, особено в тези от ЦИЕ, които имат доста сходни черти с българския пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg