Северкооп Гъмза Холдинг оптимизира портфейла си

1071
Северкооп Гъмза Холдинг оптимизира портфейла си

През 2006 г. действията на Съвета на директорите на Северкооп Гъмза Холдинг АД са били насочени към закупуване на акции от нови перспективни дружества, според доклада за дейността на дружеството, предоставен на БФБ-София.

Закупени са 32 хил. акции от Медийни системи АД, като се предвижда през първите месеци на 2007 г. акционерното участие на холдинга в дружеството да се увеличи. През тази година е увеличено акционерното участие в Перун АД - Разлог от 56,27% на 88,53%, в Устрем Агро ЕАД - Свищов от 51% на 80,24% и в Емос АД - Ловеч от 75,42% на 81,02 %.

С цел да се оптимизира портфейлът, през 2006 г. съветът на директорите е приел конкретни решения за продажба на акции от дружества, в които холдингът не осъществява пряк контрол.

В тази връзка са приети и осъществени конкретни решения за продажба на пакети от акции от Рилапласт-в ликвидация АД - Самоков - 25,74 % при цена на една акция 3,32 лв., Ико БизнесАД - София - 6% при цена 18 лв./акция, СлънчоАД - Свищов – 40%, при цена 30.10 лв./акция и Унипак АД - Павликени – 2.65%, при цена 49.92 лв./акция.

Дейността на съвета на директорите по отношение оптимизирането на портфейла ще продължи и до края на 2007 година.

Понастоящем холдингът упражнява пряк контрол чрез притежание на повече от половината от акциите в 10 дъщерни дружества - Рекорд АД - Габрово, Винпром АД - В.Търново, Дионисий АД - Никопол, Рибовъдство АД - Русе, Емос АД - Ловеч, Блатца АД - Ракитово, Перун АД - Разлог, Буллип АД - София, Устрем Агро АД - София и Имоти ЕАД - Трявна.

През 2007 г. усилията на съвета на директорите на холдинга ще се съсредоточат към увеличаване на акционерното участие в стратегически дъщерни дружества, в които холдингът има дългосрочни интереси.

Работи се по преструктуриране и развитие на дружествата в перспективни направления, чрез влагане на собствени и привлечени средства. Основно инвестициите се насочват към създаване и предлагане на съвременни индустриални и търговски площи и подобряване използването и повишаване ефективността от наличните производствени ресурси в дъщерните дружества.

Привличат се инвеститори за съвместно използване на материалната база и наличните суровини, подобрява се състоянието на отдадени под наем производствени и търговски обекти.

Имоти ЕАД инвестира в подобряване на състоянието на имотите и повишаване на атрактивността им като търговски и складови площи. В подходящи сгради, собственост на холдинга на територията на Монтана се подготвя откриване на цех за производство на обувки-кроене, шиене и конфекциониране чрез привличане на безработни лица с опит в обувното производство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg