Т. Бечева: Има предпоставки за краткосрочен ръст при SOFIX

1365
Т. Бечева: Има предпоставки за краткосрочен ръст при SOFIX

„Освен обичайните компании, които са обект на търговия, във фокуса на инвеститорите ще е и Корпоративна търговска банка", коментира за Profit.bg Тамара Бечева, аналитик в ЕЛАНА трейдинг. „В сряда, общото събрание на банката гласува разпределянето на дивидент от 5 лева за акция и наруши обичайната практика за отнасянето на печалбата към резервите".

Новината, според експерта, бе отчетена още при обявяване на намеренията на мениджърите за плащане на дивидент и едва ли ще предизвика съществено раздвижване.

Според аналитика оборотът на борсата ще остане без промяна.

„Натискът върху цените в момента вероятно ще отшуми", посочи още Тамара Бечева. „Широките спредове все още са водещи за ежедневните колебания на борсата".

Дори позитивният тренд в САЩ не успява да окаже подкрепа на индексите ни, смята още Бечева.

„Индексът SOFIX е сред малкото индекси в Европа със спад от началото на годината и това дава предпоставка за краткосрочен ръст", каза в заключение Тамара Бечева.

Индексите на Българска фондова борса приключиха сесията в сряда с понижения. Най-сериозен се оказа спадът при SOFIX (-0.75%, 419.09 пункта), BG TR30 (-0.22%, 322.29 пункта), BG REIT (-0.14%, 42.32 пункта) и BG 40 (-0.02%, 117.59 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши 5 млн. лева днес. През деня се прехвърлиха 1.75 млн. акции на Велграф Асет Мениджмънт, при средна цена от 2.29 лева. Освен по тази позиция търговия с акциите наблюдавахме и при други 61 компании. Поскъпване отчетоха акциите на 15 от дружествата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg