Три сделки на ден и си сред най-ликвидните на БФБ

1137
Три сделки на ден и си сред най-ликвидните на БФБ

Колко сделки са нужни на една българска публична компания, за да бъде обявена за най-ликвидната позиция на БФБ-София през едно тримесечие? Отговорът на този интересен въпрос е 2 393, или при 62 търговски сесии през разглеждания период са нужни по 39 сделки на ден. Това сочат официалните данни на БФБ-София за състоянието на търговията през трето тримесечие на 2011 година.

Точно това е бройката, която изпрати емисията на ЦКБ начело в класацията по ликвидност за трето тримесечие на 2011 година. Не е тайна за никого, че негативните настроения контролираха търговията и на нашия капиталов пазар през отчетния период. От това пострадаха и книжата на банката, които поевтиняха с над 32%, до 0.893 лева.

Вторите книжа, с които има най-много сделки на БФБ-София, са на Софарма - 1 448, или по 23 сделки на ден. Акциите на фармацевтичната група загубиха 13.5% от стойността си през тези три месеца, като слязоха до 3.3 лв. за лот.

Обикновените книжа на Химимпорт са третите най-ликвидни на пазара ни. Статистиката тук сочи, че сделките наброяват 1 331 (21 дневно). Подобно и на горните две компании и акциите на Химимпорт пострадаха от спада на пазара. В случая те се обезцениха с 26%.

Ще прескочим останалите 26 компании, които формират списъка на 30-те компании с най-много сделки на БФБ-София през трето тримесечие, и нека видим какви са показанията при Номер 30 - ХЕС. За три месеца там са сключени 190 сделки.

На шега или не, но три транзакции на ден, могат да изпратят една компания в Топ 30 на най-ликвидните акции на БФБ-София, формиращи 71% от търговията на регулиран пазар.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg