Три сделки на ден и си сред най-ликвидните на БФБ

1158
Три сделки на ден и си сред най-ликвидните на БФБ

Колко сделки са нужни на една българска публична компания, за да бъде обявена за най-ликвидната позиция на БФБ-София през едно тримесечие? Отговорът на този интересен въпрос е 2 393, или при 62 търговски сесии през разглеждания период са нужни по 39 сделки на ден. Това сочат официалните данни на БФБ-София за състоянието на търговията през трето тримесечие на 2011 година.

Точно това е бройката, която изпрати емисията на ЦКБ начело в класацията по ликвидност за трето тримесечие на 2011 година. Не е тайна за никого, че негативните настроения контролираха търговията и на нашия капиталов пазар през отчетния период. От това пострадаха и книжата на банката, които поевтиняха с над 32%, до 0.893 лева.

Вторите книжа, с които има най-много сделки на БФБ-София, са на Софарма - 1 448, или по 23 сделки на ден. Акциите на фармацевтичната група загубиха 13.5% от стойността си през тези три месеца, като слязоха до 3.3 лв. за лот.

Обикновените книжа на Химимпорт са третите най-ликвидни на пазара ни. Статистиката тук сочи, че сделките наброяват 1 331 (21 дневно). Подобно и на горните две компании и акциите на Химимпорт пострадаха от спада на пазара. В случая те се обезцениха с 26%.

Ще прескочим останалите 26 компании, които формират списъка на 30-те компании с най-много сделки на БФБ-София през трето тримесечие, и нека видим какви са показанията при Номер 30 - ХЕС. За три месеца там са сключени 190 сделки.

На шега или не, но три транзакции на ден, могат да изпратят една компания в Топ 30 на най-ликвидните акции на БФБ-София, формиращи 71% от търговията на регулиран пазар.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...