Цените на производител растат за месец с 1.9%

799
Цените на производител растат за месец с 1.9%

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през април 2010 г. е с 1.9% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 6.3%, в преработващата промишленост - с 2.0% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%. Това сочи официалната статистика на НСИ.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - със 7.3%, при производството на тютюневи изделия - с 4.2% и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.9%, а намаление е отчетено при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.2% и при производството на химични продукти - с 1.1%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през април 2010 г. нараства с 5.6% в сравнение със същия месец на 2009 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 23.9% и в преработващата промишленост - с 9.9%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 6.4%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо април 2009 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 32.3%; производството на тютюневи изделия - с 25.4%; производството на превозни средства, без автомобили - с 4.8%.

Намаление на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.1%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.4%; производството на хранителни продукти и производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.9%.

Общият индекс на цени на производител през април 2010 г. се увеличава с 2.1% спрямо предходния месец. По високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 5.4%, в преработващата промишленост - с 2.3% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 8.0%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.5% и при производството на тютюневи изделия - с 3.3%.

Общият индекс на цените на производител през април 2010 г. се увеличава с 8.1% в сравнение със същия месец на 2009 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 12.2% спрямо април 2009 година. По съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 42.3%, при производството на тютюневи изделия - с 20.7% и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.3%.

Намаление се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.1%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.0% и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg