ЦИЕ е в по-изгодна позиция от еврозоната и през 2012 г.

1002
ЦИЕ е в по-изгодна позиция от еврозоната и през 2012 г.

"Сегашната изключително несигурна обстановка в еврозоната - за която основните индикатори сочат период на рецесия, докато кризата с държавния дълг продължава да ескалира периодично - води до негативни последици и за Централна и Източна Европа", коментира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, която е част от Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ). Поради тази причина, изследователското звено намали значително прогнозата си за растеж на БВП през 2012 г. за повечето страни в Централна и Източна Европа, като очаква ръст на БВП за целия регион от 2.3%. За 2011 г. Брециншек очаква регионът да отбележи ръст от 3.2%.

Въпреки, че растежът в ЦИЕ се забавя, показателят остава значително по-висок от очакванията в еврозоната, където се очаква ръст от 1.6% през 2011 г. и само 0.2% през 2012 година. В същото време, в региона на Централна и Източна Европа се очаква да продължи процесът на застигане на еврозоната с положителни разлики в нивата на растеж от 1.5-2 процентни пункта годишно до 2015 година.

Според главния анализатор на Райфайзен Рисърч, въздействието върху Централна и Източна Европа се дължи както на несиметричната експортна ориентация (85% от експорта е към страните от ЕС), така и на напрежението на европейския банков пазар. Все пак, Брециншек очаква негативните ефекти да са по-слабо изразени в региона на страните от ОНД, в сравнение с Централна Европа и Австрия, поради по-стабилното вътрешно търсене в страните от ОНД.

Експертите очакват регионът ОНД да отбележи ръст от 3.6% през 2011 г. и 3% през 2012 година. "В сравнение с 2011 година, средният ръст на БВП в региона Централна Европа ще намалее наполовина от 2.9% на 1.4%", прогнозира Брециншек. Реалният БВП в страните от Югоизточна Европа ще отбележи ръст от 1.6% както през 2011, така и през 2012 година.

Брециншек очаква период на временна стагнация в Австрия, като БВП ще отбележи ръст от само 0.4% през 2012 година, поради намаляващите инвестиции и нетен експорт. За 2011 г. той все още очаква ръст от значителните 3%.

"За разлика от 2009 г., в случай на преструктуриране на гръцкия дълг, съпроводено с драконови мерки за консолидация и рекапитализация на банковата система, не очакваме намаляване на производството в размерите от времето на фалита на Леман, ако бъде възможно да се предприемат мерки, ограничаващи разпространението на заразата, които да възстановят доверието на финансовите пазари", подчертава Брециншек.

Очаквания за намаление на основните лихвени проценти в някои страни от Централна и Източна Европа

Брециншек вярва, че отчасти тенденцията за рецесия ще намали инфлационния натиск върху суровините и енергията, като се очаква цената на петрола да спадне с около 15% през 2012 година, което ще доведе до лек спад на инфлацията в Австрия и Централна и Източна Европа.

"В случай на преструктуриране на гръцкия дълг, ЕЦБ също ще намали основния си лихвен процент до 1% или по-малко. Това ще окаже влияние върху централните банки в Централна Европа, като са възможни понижения на лихвените проценти най-малкото в Полша, докато в Чехия е вероятно да бъдат запазени исторически ниските нива. Освен това, според нас, пикът на лихвения цикъл в Русия вече е зад нас", допълни Брециншек.

Валутите в Централна и Източна Европа ще се засилят спрямо еврото през втората половина на 2012 г.

"Свободно конвертируемите валути като злотата и форинта все още са уязвими за обезценка в случай на сценарий на слабо евро, като развитието на политическата обстановка в Унгария представлява допълнителен източник на риск", обяснява Брециншек. Той очаква първите сигнали на възстановяване да се видят през втората половина на 2012 година, което ще доведе до засилване на основните валути в ЦИЕ спрямо еврото в този период.

Капиталовите пазари в ЦИЕ: Негативните фактори определят развитията до пролетта на 2012 г.

"Фондовите пазари в страните от ЦИЕ също претърпяха удари вследствие на световните тенденции с множество спадове от началото на годината, които варират от минус 8% в Хърватска до минус 40% в Украйна", казва Брециншек и обяснява, че капиталовите пазари нямат подкрепа предвид непрекъснатия поток от лоши новини за дълговата криза и забавяне на икономиката. Независимо от моментите на временни оживления, той вярва, че негативните фактори ще доминират над пазара до пролетта на 2012 година, което означава още ценови спадове.

"Смятаме, че пазарите ще се отделят от дъното едва след като бъде осигурено ново начало за периферните страни на еврозоната и при появата на признаци на стабилизация в икономика, което вероятно ще доведе до обрат през втората половина на 2012 година", добавя главният анализатор на Райфайзен Рисърч.

Препоръката на Брециншек: "Въпреки че цените изглеждат атрактивни, трябва да имате предвид, че прогнозите за ръст на печалбите през 2012 г. в ЦИЕ също така ще претърпят промени в низходяща посока. Вследствие на това заемаме най-вече защитна позиция по отношение на нашето секторно позициониране".

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg