В. Папазов: БАЛИП е обединение на посредници, а не акционер на борсата

1258
В. Папазов: БАЛИП е обединение на посредници, а не акционер на борсата

"Не е имало нито една гореща точка на днешното събрание на акционерите на БФБ", коментира Виктор Папазов, председател на борда на директорите на БФБ специално за Profit TV.

По отношение на тантиемите за борда, това, което преди две години е било записано в устава, е било потвърдено и през тази година, след като акционерите са били доволни от работата на ръководството на финансовата институция", коментира още Виктор Папазов.

Сумата на тантиемите е 78 000, а не 2.4 млн. лева, както се спекулира някъде, които ще се разпределят между целия борд, според Виктор Папазов.

По повод на нашумелите през последната една седмица спекулации г-н Папазов заяви, че "БАЛИП е обединение на инвестиционните посредници, а не акционер на борсата".

"Висшият ръководен орган на борсата това е общото събрание на акционерите и в списъка няма БАЛИП. Освен това БАЛИП няма в какво качество да дава предложения на общото събрание на БФБ, като това могат да правят само акционерите.

Членовете на БАЛИП не са единни. От седем души състав двама са си подали оставките през последните десет дена. БАЛИП не е излязъл с официално становище, подписано от неговите членове. Има един лист отпечатан, на който няма подписи, няма решение, какво се иска, на какво основание се иска" - сподели още г-н Папазов.

Върху правната култура в България трябва много да се работи, за да се повиши, счита още Виктор Папазов.

Съгласно закона за пазарите за финансови инструменти регулирания пазар има основни функции - да осигури равен технически достъп и условия за участие на всички посредници и техните клиенти, както и да осигури стабилен капиталов пазар с оглед защита интересите на всички участници на пазара. Ние работим точно в тази посока.

Предвид развихрилата се срещу ръководството на борсата напрежение, ние не отговаряхме и не коментирахме на упреци, защото се цели само и единствено стабилитет на пазара.

Тук е било мястото където са се обсъдили нещата, казани са силните и слабите страни, а резултатите са видни.

Диалогът между гилдията на ИП и борсата е бил винаги в рамките на добрия тон и конструктивността и позитивизма. Ние работим много добре не само с асоциацията на инвестиционните посредници, но и с другите общности, които са не по-малко важни, те ни подкрепят изцяло Асоциацията на Индустриалния капитал, Асоциацията на банките в България Асоциацията на дружествата за доброволно пенсионно осигуряване.

Становището на БАЛИП което притежава около 13% от капитала на борсата, не е най-представителната част. Не бяха предоставени доказателства, с какво точно ръководството на борсата е работила зле. Финансовия резултат е бил налице и е бил добър.

Две години борсата работи за да докара бизнес, като ИП не бяха много активни в този процес.

"Няма напрежение между КФН и Борсата, няма никаква драма" - заяви г-жа Илкова. "Това е инсинуация". Това е практика на активен диалог, който протича от години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg