БФБ вече e администратор на индекси на финансови инструменти

238
БФБ вече e администратор на индекси на финансови инструменти

© Pixabay

Българска фондова борса получи лиценз и е регистрирана от Комисията за финансов надзор (КФН) като администратор на бенчмаркове за целите на финансови инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестиционни фондове по изискванията на Регламент (ЕС) 2016/1011.

Така БФБ стана част от семейството на европейските администратори на бенчмаркове, сред които са и фондовите борси в Гърция, Ирландия, Унгария и Хърватия.

„Лицензирането за администратор на бенчмаркове е важен изпит, който БФБ издържа успешно. Това постижение ни дава самочувствие и затвърждава авторитета ни в страната и Европа. Най-важното, това е гаранция за всички играчи на капиталовия пазар, че Борсата е надежден, прозрачен и доверен техен партньор.“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.


Целта на лицензирането и регистрацията на администраторите на бенчмаркове в ЕС е унифицирането на изискванията към тях относно гарантиране точността, стабилността и достоверността в процеса на определяне на индексите, както и елиминирането на възможности за грешки, манипулации и конфликт на интереси.

Това предпоставя правилното функциониране и подобряването на условията на вътрешния капиталов пазар, защитава потребителите и инвеститорите, и е от висока важност за трансграничните сделки в Съюза. Повече информация за целите и изискванията за лицензиране на администратори на бенчмаркове, може да бъде намерена в самия Регламент (ЕС) 2016/1011.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg