Брокери: Очаква ни интересна седмица

1425
Брокери: Очаква ни интересна седмица

Коментар за търговията на Българска фондова борса през следващите пет дни специално за Profit.bg направиха Иво Толев, Минчо Минчев и Владимир Малчев. Ето и техните мнения:

Иво Толев, Управляващ Партньор, УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД

Корекция или консолидация?

Изминалата кратка работна седмица показа, че има и друга посока за индексите на БФБ. Макар и с минимални понижения, три от тях приключиха на червено и само имотния BGREIT отбеляза 0.75% нарастване. Появиха се и мнения за евентуална корекция.

Какво да очакваме тази седмица?

До сряда вероятно ще станем свидетели на опити за повишения, предизвикани от приключването на тримесечието при пенсионните и договорните фондове - (нормална) практика от миналото. Дори и да е успешен този счетоводен инженеринг за портфейлите им, той няма да бъде траен за индексите.

Другият основен фактор, който ще влияе върху БФБ, е корелацията с международните пазари. Във фокус през седмицата ще бъдат резултатите от срещата на страните от Г-20. Въпреки че приключи с оптимистичен тон и мнението, че най-лошото е отминало, тези нагласи вече са отразени и вероятно няма да намерят очаквания тласък в търговията сред чуждите капиталови пазари. Напротив, повечето анализатори се подготвят за охлаждане на интереса. Спрямо БФБ, надеждите са този изконсумиран сентимент да не се пренесе изцяло тук.

Индексите

Според мен ще приключат около текущите си нива или малко под тях, с традиционното изключение BGREIT, който често се движи в обратна посока. Настроенията и очакванията за корекция са реални, признаци също има. Въпрос е на време. Наблюденията на търгуваните обеми могат да подскажат кога. От друга страна потенциалът на БФБ продължава да съществува, но смесените чувства и страхове на инвеститорите ще продължат генерират разнопосочна търговия.

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Изминалата седмица очерта една ясна тенденция за настоящият момент, а именно че българският пазар е много подвластен на настроенията на международните. Тази тенденция вероятно ще се запази и засили през следващите няколко месеца при липсата на новини от българският корпоративен сектор.

Активизиране в тази насока би моглo да се получи при изпълнение на вече приетите мерки от правителството за листване на енергийните компании за търговия на БФБ. Откриване на процедурите за строеж на магистрали би могло да съживи иначе вялата търговия с акциите на инфраструктурните дружества.

Едва ли подобни новини ще се появят през следващата седмица и най-вероятно на БФБ ще наблюдаваме продължение на консолидацията, започнала през последните няколко сесии. В момента текaт процеси на преструктуриране по отношение на инвеститорите в най-ликвидно търгуваните публични дружества. Преди да приключат тези процеси, едва ли биха могли да се наблюдават сериозни движения в цените.

Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител, Бул Тренд Брокеридж

Очаква ни интересна борсова седмица, която отново ще бъде подвластна на настроенията на водещите капиталови пазари. Напрежение и натиск от страна на продавачите може да се очаква в понеделник и вторник, но, по подобие на последните няколко търговски сесии, купувачите ще им отговорят достойно, поради което не очаквам някакви драстични спадове, като изтъргуваните обеми ще останат на сравнително високо ниво.

Краят на месеца и на тримесечието в сряда вероятно ще провокира по-висока активност от страна на портфейлните мениджъри, което ще ни донесе интересни движения по някои позиции.

В последните две търговски сесии за седмицата нервността на инвеститорите ще се увеличи в унисон с американските борси. Очакваните данни за заетостта в петък, както и последната ревизия на БВП на САЩ за второто тримесечие ще са основните фактори затова. Ефектът върху търговията ще бъде в понижение на активността.

Някои от най-ликвидните акции поскъпнаха значително по-бързо от други до цени на границата на надценеността, докато други остават изключително евтини. В този смисъл, ако имаме преливане на капитали от едните към другите, което е най-логичният сценарий, няма как пазарът като цяло да отчете сериозно движение нагоре или надолу.


Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg