Брокери: Възможен опит за повишение при някои ликвидни акции

1064
Брокери: Възможен опит за повишение при някои ликвидни акции

Изминалата седмица бе белязана с нови разпродажби на родната борса. А какво ни предстои споделят очакванията си за Profit.bg експерти от пазара:

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт

След като основните борсови индекси у нас пробиха поредните важни нива, през следващите дни очаквам доста волатилна търговия, която да маркира следващата зона на подкрепа.

От фундаментална гледна точка, новините около дълговите проблеми на Европа все повече ще тежат на борсовата търговия у нас, тъй като местните инвеститори все повече осъзнават пряката връзка между българските компании и финансовото здраве на техните търговски партньори на стария континент. Негативните данни за БВП на България през третото тримесечие може да се окажат началото на по-сериозни проблеми за страната, а това рано или късно бива отразено в цените. Ако в тази сметка добавим и до болка познатите изкривявания на нашия пазар, мисля, че вероятността да изпитаме неприятни емоции от търговията значително нараства.

И все пак, по-голямата волатилност означава и възможност за извличане на бързи спекулативни печалби от някои играчи. Силните спадове често водят след себе си резки поскъпвания, така че не би трябвало да е изненада, ако още тази седмица видим опит за повишение при някои ликвидни акции.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

След масовите разпродажби през изминалата седмица, очаквам цените на компаниите да започната да консолидират около текущите нива и да наблюдаваме леко успокоение на пазара. По-сериозни позитивни движения не са изключени при силно разпродадените дружества, но не мисля, че подобен ръст може да се окаже дългосрочен и най-вероятно би имал само корективен ефект. Само при бързо и цялостно решение на дълговата криза в Европа можем да станем на по сериозен интерес към родните емитенти и подобряване на ликвидността на пазара.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

krammer
# 0
10:11 | 21 November 2011
тя борсата умря :( RIP
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg