Експат Капитал придоби 20% от Еврохолд за над 26 млн. лв.

1708
Експат Капитал придоби 20% от Еврохолд за над 26 млн. лв.

Днес, 20 юни 2011 г., чрез сделка, извършена на Българска фондова борса - София, Експат Капитал АД придоби 20% от акциите на Еврохолд България. Продавачи по сделката са мажоритарният акционер на Еврохолд - Старком Холдинг - и свързани с него лица. След извършената транзакция Старком Холдинг ще продължи да контролира Еврохолд България, като акционерното му участие ще бъде в размер над 51%.

Днес бяха прехвърлени общо 21.8 млн. акции на Еврохолд България АД, представляващи 20% от капитала на компанията, на цена от 1.215 лв. за брой, или за общо 26.5 млн. лв.

Сред сделките се открояват два по-големи пакета, за 15.25 млн. (14% от капитала) и 2.98 млн. акции (2.7%). Капиталът на Еврохолд България бе увеличен наскоро от 62 497 636 на 108 643 712 лв.


„Старком Холдинг счита извършената транзакция за важна стъпка, която ще доведе до значими позитивни ефекти за развитието на Еврохолд България. След привличането на Експат Капитал като акционер, Еврохолд България ще разполага с дългосрочна финансова подкрепа от всичките си по-големи инвеститори, което е важна предпоставка за пълното реализиране на инвестиционната програма на компанията.", се казва в прессъобщението на компанията.

Експат Капитал разглежда тази своя инвестиция като стратегическа и няма да излиза от нея в близките няколко години. Дружеството ще си сътрудничи с останалите големи акционери в Еврохолд за динамичното развитие на компанията и превръщането й в една от десетте най-големи регионални корпорации в средносрочен план.

Експат Капитал ще продължи да подкрепя финансово Еврохолд при бъдещи увеличения на капитала, за да поддържа процентното си участие в капитала не по-ниско от сегашното ниво от приблизително 20%. Инвеститорът счита, че периодът на затишие за българския капиталов пазар приключва и сега е моментът да се влезе със сериозни инвестиции в най-добрите подценени компании.

Експат Капитал е инвестиционна компания, регулирана от КФН, която предлага услуги в сферата на управлението на активи. Към днешна дата Експат Капитал управлява три договорни фонда, два фонда за имоти и частни инвестиционни портфейли.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg