Купуват БТК на цена между 0.81 лв. и 1.92 лв. на акция

1456
Купуват БТК на цена между 0.81 лв. и 1.92 лв. на акция

The Royal Bank of Scotland (RBS), координатор на Главния координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК АД и нейната компания-майка, принципно са се споразумели относно условията за продажба на БТК на двама финансови инвеститори, обявиха от компанията. Според източници на Profit.bg, това са Корпоративна търговска банка и руската VTB Capital, която придоби през миналата година Булгартабак.

Старшите обезпечени кредитори в момента са в процес на одобряване на споразумение за основните условия на сделката между БТК, някои компании от Групата, инвеститорите и старшите обезпечени кредитори. Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец.

Съгласно предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на Групата ще бъде намален до 588 млн. евро. Офертата на инвеститорите включва възможности за старшите обезпечени кредитори да продадат експозицията си на инвеститорите по време на приключването на сделката.

Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро. Ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0.81 лева и 1.92 лева на акция. В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 г.

През 2007 година продажбата на БТК бе извършена на цена от 11.25 лв. на акция.

В момента мажоритарен собственик на БТК е “НЕФ Телеком България” ООД. Приключването на сделката е под определени условия, включително получаването на одобрение от съответните регулаторни органи. След приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик на БТК ще направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на БТК.

VIVACOM e търговската марка на БТК АД.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

НЕФ Телеком България” ООД
# 0
12:07 | 20 July 2012
капитал 3 916 660 лв. "НЕФ Телеком Къмпани" Б.В., Чуждестранно юридическо лице, ЕИК 000000000, държава: НИДЕРЛАНДИЯ, 3916610 лв. "НЕФ Телеком Къмпани ІІ" Б.В., Чуждестранно юридическо лице, ЕИК 000000000, държава: НИДЕРЛАНДИЯ, 50 лв.
а
# 1
12:07 | 20 July 2012
ще получат балансова стойност1.27лв
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg