Михаел Бул потвърди интереса на Виена към БФБ

968
Михаел Бул потвърди интереса на Виена към БФБ

Главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса Михаел Бул заяви, пред журналисти в Ню Йорк, че планираната приватизация на Българска фондова борса (БФБ) от страна на новото българско правителство, представлява интерес за австрийската борса, информира Reuters.

„София също представлява интерес," заяви Бул в отговор на въпроси по отношение на плановете за разширяване на дейността на Виенската борса. Той добави, че решението на българската борса да започне да използва системата за търговия Xetra на Deutsche Boerse, която се използва и от Виенската фондова борса, може би е индикация, че шансовете й за покупка са добри.

„Мисля, че този избор на системата Xetra също е важен при вземането на предварително решение за избирането на бъдещ партньор," сподели Бул.

В специално интервю за Profit.bg през октомври финансовият министър Симеон Дянков обяви, че държавата е заинтересована от привличането на стратегически инвеститор в акционерната структура на Българска фондова борса.

„Когато капиталовият ни пазар се разшири и оборотите нараснат, може вече да се помисли и за стратегически инвеститор на самата борса, който да закупи от МФ една голяма част от дела на министерството", обяви бъдещите планове за развитие на капиталовия ни пазар Симеон Дянков. "Целта ще е той да е развие пазара не само като българска борса, но като регионална. Според мен обаче, това няма да се случи през следващите месеци, а по-скоро след година-две", коментира още финансовият министър.

В миналото е имало подобен интерес, който дали заради кризата, дали заради това, че БФБ е „малка" е понамалял, коментира финансовият министър. „Но смятам, че един голям, регионален играч като например Виенската борса ще се заинтересова към така преобразуваната софийска борса", предположи още вицепремиерът.

„В момента борсата работи с такива малки обороти, че реално тя не може да ни помогне особено при излизането ни от кризата. Така че първо трябва да влезнат нови компании, нови държавни дружества, след което може да се мисли за външен партньор", смята още Симеон Дянков.

Операторът на Виенската фондова борса все още се интересува от закупуването на дял във Варшавската фондова борса, чиято продажба се провали, заяви още Михаел Бул.

Според Бул Виенската борса, която вече притежава дялове в борсите в Прага, Будапеща и Любляна ще бъде добър партньор за Варшавската фондова борса.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg